Home Новини Рекорден брой партии и депутати в новия Бундестаг

Рекорден брой партии и депутати в новия Бундестаг

71
0
SHARE

Въпреки критиките към нея, най-вече заради политиката на отворени врати към бежанците, Ангела Меркел е на път да стане канцлер за четвърти път. Досега само двама германски политици са постигали това – Хелмут Кол и Конрад Аденауер.

Партията на Ангела Меркел спечели изборите, но въпреки това се очаква трудно сформиране на управляваща коалиция. Наред с това партията й ХДС/ХСС загуби 8.6 % спрямо изборите през 2013 г.

Добър резултат постигнаха Алтернатива за Германия, либералите на Линднер и Зелените. Големият губещ са бившите комунисти – Die Linke – почти половин милион избиратели са оттеглили доверието си в тях, подкрепяйки „Алтернатива за Германия“.

В Бундестага влизат рекорден брой партии – 7 на брой от общо 42. Това се случва за първи път от 50 години насам. Заради сложната и нереформирана отдавна избирателна система от смесен тип това ще доведе до рекорден брой депутати – 709 вместо 630 на последните избори преди 4 години. До сега най-много депутати в Бундестага имаше през 1994 г. 672-ма.

Германците гласуват с две бюлетини. Първата е за кандидатите в техния регион, а втората за самите партии. 50 % от депутатите се избират пряко, а другите 50 % чрез партийни списъци.

ХДС партньорите им от Байерн ХСС намаляват сериозно популярността си, което ще ограничи възможностите на Ангела Меркел както във вътрешната, така и във външната политика в следващите 4 години.

Социалистите на Мартин Шулц се сринаха до 20 %, като това е най-слабият  резултат в следвоенната история на Германия, който затвърждава тенденцията на сериозна криза в цялостен европейски план за левицата.

Зелените повториха своя резултат, но пък либералите „Свободни демократи“ го удвоиха своя резултат като разликата между двете партии е само няколко депутатски места.

За първи път в парламента ще бъде антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“, която в бившата ГДР стана втора по популярност, измествайки комунистите, а на национално ниво е трета сила. Макар никой да не иска да се съюзи с нея тя може да промени парламентарната динамика в Бундестага.

От нейния резултат обаче поддръжниците на „Алтернатива за Германия“ останаха недоволни и протестираха в изборната нощ пред берлинската централа на партията с надпис „13 % е срамота“. Това породи контрадвижение  #87Prozent, което иска да покаже, че противниците на расизма и неонацизма са в пъти повече и Германия е страна на толерантността.

Струва си да припомним какви бяха предварителните нагласи, отчетени от социолозите още в началото на 2017 г.

Както е видно от графиката разликата с реалните резултати е в рамките на около 1 %.

Info: www.n-tv.de/politik/Bundestag-so-gross-wie-nie-article20050808.html

Foto: Deutscher Bundestag

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here