Home Новини РАЗХИЩЕНИЕТО НА ХРАНИ – МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ?

РАЗХИЩЕНИЕТО НА ХРАНИ – МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ?

50
0
SHARE

88 милиона тона храна – всяка година това количество се изхвърля само в държавите от Европейския съюз. Цифрата наистина е чудовищна, особено на фона на това, че все още има държави, в които гладът е сериозен бич. От друга страна обезвреждането на хранителните отпадъци има своя екологичен ракурс. Ето защо евродепутатите призовават за намаляване с до 50 % до 2025 г. на количеството на хранителните отпадъци.
Една от мерките, които вече се прилагат е за даряването на храна. Друг голям акцент е значението на етикетите „най-добър до…“ и „срок на годност“. По тази причина Европарламента призовава Еврокомисията да прецени дали не трябва да се премахнат датите за продукти, които не представляват никакъв риск за общественото здраве или околната среда. Наред с това трябва да се промени Директивата за ДДС – ако това стане тя ще позволи да се освобождават от данък храните, които се даряват, а Фондът за европейско подпомагане да улесни самия процес чрез финансиране на разходите за събиране на храна, транспортиране, съхранение и разпространение.
Само в България годишно се унищожават 670 хиляди тона храна, а 1.5 милиона българи живеят под прага на бедността. В България ДДС за дарените храни отпадна, но въпреки това все още не е достатъчно опростен процесът на дарение.
Хранителните вериги могат да се възползват от новата мярка само ако храните са дарени 30 дни преди изтичането срока им на годност.

18.05.2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here