Home Консулт Пробив – българките в Сърбия ще могат да носят български фамилни имена

Пробив – българките в Сърбия ще могат да носят български фамилни имена

195
0
SHARE

Сънародничките, които се причисляват към българското национално малцинство в Сърбия, вече ще имат право да изписват фамилните си имена с окончанията „-ова“, „-ева“ и „-ска“ или както са съгласно правилата в българския език. Досега това не беше възможно и имената завършваха във вариант, който в България си изписват и завършват мъжките имена „-ов“, „-ев“ и „-ски“.

До тази стъпка се стига след усилена работа през последните 2 години на Министерството на външните работи, съобщават от ведомството като изтъкват и персоналната заслуга на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Промяната е въведена с акт на сръбското Министерство на държавната администрация и местно самоуправление, като посолството на България в Белград е официално уведомено за промяната.

По предложение на българския посланик в Сърбия – Радко Влайков, Сърбия ще направи разяснителна кампания сред българското национално малцинство. От настоящата промяна ще могат да се възползват не само новородените деца, но и жените, които желаят да си променят фамилните имена спрямо разрешения и одобрен нов стандарт.

Според Уикипедия броят на определили се като българи в Сърбия през 2002 година е 20 497 души.

фото: фрогнюз

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here