Home Анализи Пред прага на новия зимен сезон – работа в България или в...

Пред прага на новия зимен сезон – работа в България или в чужбина?

596
0
SHARE

Ако зимата си е „на мястото“ би трябвало още в края на този месец зимните курорти да са в готовност за посрещане на първите туристи. Мнозина вече имат усещане за повторение. След като българските морски курорти останаха без персонал, същото е на път да се повтори и сега.

Макар че вече отпаднаха някои от изискванията в полза на по-лесно наемане на работници извън ЕС, това няма да промени драстично картината. Справка в сайта: http://bansko.net/obiavi/bansko/1-Rabota, показва, че се търсят камериерки. В редките случаи, в които е посочено заплащането то е 500 лв. За същата позиция в зимните германски курорти например един работник получава минимум по около 8 евро на час (чисто), като все повече обяви са за около 11-15 евро на час (бруто) или около 1200-1300 евро на месец.

https://de.indeed.com/Reinigungskraft-Jobs-in-Alpen

https://www.careerjet.at/reinigungskraft-jobs.html

Ето например конкретно място, на което може да се кандидатства директно. Обявената заплата е 1484 евро, а мястото е хотел в областта Тирол.

http://www.karriere.at/jobs/4948068

Някой веднага би реагирал, че ако служителят си плати разходите, то тази сума ще намалее драстично. Всеки обаче, който поне един сезон е работил някъде из Алпите, независимо дали в Германия, Австрия, Италия или Швейцария, ще ви каже, че чисто на месец биха могли да остават около 800 евро. Неслучайно не са изключение, а по-скоро честа практика, работници от испанските летни курорти да бъдат обслужващ персонал зимата в Алпите.

Според някои български медии само в Банско за този зимен сезон ще се отворят около 5000 работни места. Дали ще „внасяме“ камериерки, готвачи, сервитьори…, въобще всички дейности, свързани по веригата, от Молдова и други страни, които смятаме за по-зле икономически от България, вероятно не. И отговорът се крие в предлаганото възнаграждение.

Защо например един кандидат от Молдова, който със сигурност владее поне два езика, а вероятно и три (руски, румънски и евентуално английски) да чисти българските хотели като би могъл да го прави някъде в Европа. Ще кажете – нужно му е виза – да, за някои все още това е пречка. Но има и такива, които отдавна са получили я българско, я румънско гражданство. Или пък са намерили легален начин да си уредят статута.

В този ред на мисли България тепърва ще изпитва още затруднения на трудовия си пазар. Първо бяха висококвалифицираните кадри – в сферата на медицината, последваха ги и други области – инженери, учители…, за да се стигне и до обслужващия персонал, който с всяка изминала година набъбва за сметка на някоя развита европейска държава. И няма изгледи да се върне дотогава, докато не се промени стандартът. Но това е само първото условие! Ще дойде време (а за мнозина то отдавна е настъпило), в което не само парите са фактор. Не са и разбитите улици, нито пък неработещата правосъдна система. Нещата са далеч по-простички и се свеждат до онова човешко отношение един към друг, което някъде се погуби!

автор: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here