Home Малко известни факти Почитаме  Св. великомъченица Злата Мъгленска – небесна застъпница на българките зад граница

Почитаме  Св. великомъченица Злата Мъгленска – небесна застъпница на българките зад граница

307
0
SHARE

Българо-гръцката светица умира на днешния ден през 1795 г. Родена е в бедно семейство в с. Слатина, Мъгленско (Егейска Македония). Според житието тя е била отвлечена от млад турчин, който искал да се ожени за нея, но Злата трябвало да смени религията си. Въпреки дългите изтезания, които завършили с обесване, българската великомъченица не склонила да се отрече от вярата си и да приеме исляма.

По идея на историка Пламен Павлов Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българските в чужбина и от 2009 г. се почита на 18 октомври.

 фото: Православието

Всяка година на 21 януари Държавната агенция за българите в чужбина обявява и носителката на наградата „Българка на годината“. През първата година от учредяването на наградата (2009) призът е присъден на Костадинка Кунева (понастоящем евродепутат, избрана с листата на СИРИЗА, която бе залята с киселина в Гърция, заради синдикалната си активност) и Спаска Митрова (родена в Македония, но определяща се за българка, заради което лежа в затвора).

Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври.

Днес имен ден празнуват още Злата, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

заглавно фото: authorSTREAM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here