Home Анализи Повече от 6 млн. възрастни в Германия имат затруднения да четат и...

Повече от 6 млн. възрастни в Германия имат затруднения да четат и пишат

270
0
SHARE

Повече от половината от тях определят родния си език като немски, съобщава в статия Süddetsche Zeitung

6.2 млн. възрастни не могат да четат и пишат правилно на немски език, сочат данни от проучване, финансирано от федералното министерство на образованието.
Тази категория включва всички, които могат да четат или пишат отделни изречения, но не разбират съгласувани текстове, дори да са по-кратки.

Това е второто изследване по темата. Оказва се, че цифрата значително е намаляла спрямо предишното проучване от 2011 г. когато числото на лицата с затрдунения да четат и пишат на немски език е било над 7.5 млн. души. Данните се приемат като успех за министъра на образованието.

47.4% от хората с проблеми с четенето и писането имат мигрантски произход и първо изучават език, различен от немския. От тези 2,9 милиона души повечето казват, че могат да четат и пишат сложни текстове на родния си език.

На практика обаче процентът на хората с по-ниско ниво на грамотност на немски език и езици, различни от родните, не се е променил значително в сравнение с предишното проучване. Според проучването 62,3% от засегнатите работят, въпреки трудностите, свързани с четенето и писането. Някои от тях са посещавали езикови курсове, но други са учили езика директно в работна среда.

Пълното изследване „LEO 2018 – Живот с ниска грамотност“ ще бъде представено този вторник в Берлин. То е проведено през лятото на 2018 г. като са интервюирани около 7200 немскоговорящи на възраст между 18 и 64 г. Участниците все пак говорят и разбират немски достатъчно добре, за да могат да разбират и отговорят на въпросите на едночасовата анкета.

В Германия посещаването на училище е задължително. Истина е обаче, че не малка част от т.нар. турски работници например, дошли с родителите си преди повече от 40 години, също имат проблем с четенето и писането, макар те да са били деца и да са посещавали училище.

В последната година, с оглед на множеството бежанци, Германия се опитва да обхване дори и неграмотните лица. За целта се провеждат специални образователни модули за хора, които не могат да четат и пишат на родния си език.

източник:
https://www.sueddeutsche.de/bildung/millionen-erwachsene-analphabeten-deutsch-1.4435641

фото:
Stadt Ingolstadt

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here