Home На световната сцена Площад Алеко Константинов в Чикаго

Площад Алеко Константинов в Чикаго

152
0
SHARE

От днес всички американци ще научат името Алеко Константинов – авторът, който преди повече от 130 години в първия пътепис, описа своите преживявания от пътуването до Америка, което той прави в чест на 400 годишнина от откриването на Новия свят от Христофор Колумб.  
„До Чикаго и назад“ е и първият пътепис, който пресъздава пътуване извън границите на България.
Всички, които искат да присъстват на тържествената церемония по именуването на кръстовището могат да направят това днес, 7 май от 15 часа на североизточния ъгъл на West Irving Park Road and North Hamlin Avenue в Чикаго (пред входа на First Bulgarian Center).
Алеко Константинов, с прякор Щастливеца, е роден в Свищов по времето когато градът е част от Османската империя. Неговите произведения са превеждани на много езици. През 1994 г. в университета в Чикаго бе издигнат и паметник на писателя.
Само след 4 дни ще отбележим 120 години от неговата смърт. Той е убит на 34 години по погрешка вместо неговия приятел – политикът Михаил Такев. Покушението е по-скоро импровизация, а причината е банален селски спор за земя.
Следите – на името на писателя има кръстен нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън. В Рила има връх Алеко, а на Черни връх има хижа, която носи неговия псевдоним – Щастливеца. Преди година в София бе издигната и статуя на великия българин, по повод 150-годишнината от рождението му и 120 годишнината от смъртта му.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here