Home Анализи Отбелязваме Бабинден на фона на най-ниската раждаемост от 72 години насам

Отбелязваме Бабинден на фона на най-ниската раждаемост от 72 години насам

75
0
SHARE

В народния календар днешният ден е познат като Бабинден – на 8 януари се почитат бабите-акушерки, които в миналато са помагали на родилката. С напредването на медицината така нареченото „бабуване“ е заменено от раждането в болнични заведения, макар че днес някои жени се „завръщат“ към стария „модел“ като предпочитат детето им да изплаче у дома с помощта на дула или друга опитна жена.

Данните на здравното министерство за 2017 г. показват, че в България са се родили 7 809 бебета по-малко в сравнение с 2016 г. Тези данни статистиците сравняват с военната 1945 г. Въпреки прокламираната от правителството теория за подобряването стандарта на живот и превръщането на страната във все по-добро място за живеене, след 72 г. за първи път се регистрира толкова ниска раждаемост – 57 175 бебета са родени в държавата България през предходната година.

За жалост на този етап националната статистика не цитира данни за това какъв е броят на децата с български корени, родени зад граница.

Освен че намалява раждаемостта, намалява и броят на жените. Ако през 2001 г. у нас 4 млн. са били представителките на нежния пол, то 14 години по-късно техният брой вече е 3.6 млн.

Очакванията на специалистите по демографски въпроси е тази негативни тенденция да се запази и след 2 години броят на жените в България да бъде с още 100 хиляди по-малко.

фото: Капитал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here