Home Анализи НА ДЪНОТО ЕК: БЪЛГАРИЯ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО

НА ДЪНОТО ЕК: БЪЛГАРИЯ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО

78
0
SHARE

10 ГОДИНИ СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС, КРИТИКИТЕ СЕ РАЗШИРЯВАТ И ЗАСИЛВАТ
Докато правителствата в последните няколко години не спират да обясняват за благините, които градят, в поредния доклад на ЕК за напредъка на България в прав текст се казва, че трябва да се вземат конкретни мерки за неравенството на доходите, което според еврочиновниците се превръща във все по-сериозен проблем за страната ни. Разликата между дохода на 20-те процента най-богати домакинства и 20-те процента най-бедни в България се е покачила от 6.1 пъти през 2012 г. на 7.1 пъти през 2015 г. Това поставя страната сред държавите в ЕС с най-голямо неравенство на доходите както и продължаваме да бъдем най-бедни от 28-те, се посочва още в доклада. Конкретен пример – минималният гарантиран доход, който не е актуализиран от 2009 г. и е в размер на 65 лв., еврокомисията настоява да се увеличи до по-адекватно равнище.
Наред с това Европейската комисия ще следи изкъсо събирането на данъците, банковия сектор и обществените поръчки. Ултиматумът, който се поставя на правителството е да направи реформи четири сфери – обществените поръчки, социалната сфера, данъчната събираемост и банковия контрол, в противен случай ще загубим част от еврофинансирането до 2020 година.
ЕК настоява да се вземат още мерки за укрепване на финансовия сектор. За българските политици темата бе затворена още миналата година след обявяването на резултатите от проверките и стрес тестовете на банките. Евроекспертите препоръчват и специални действия по отношение на банки с извънредно високо ниво на лоши кредити.

23.05.2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here