Home Новини Най-младият потенциален премиер в Европа – само на 31 години

Най-младият потенциален премиер в Европа – само на 31 години

660
0
SHARE

До сега той беше външен министър на Австрия. Неговата политическа формация – консервативната Австрийска народна партия, спечели доверието на провелите се предсрочни парламентарни избори в страната, а това вероятно ще превърне Себастин Курц в следващия премиер.

Вече 30 години консервативната партия е в управлението на страната, като до скоро властта се делеше в коалиция със социалдемократите.

На второ място на изборите в неделя, след оспорвана победа, останаха крайнодесните, които изместиха социалдемократите, макар че бяха сочени за втора сила в предварителните резултати.

Кой е Себастиан Курц?

В обширен материал Дойче веле го нарича австрийският „анти-Меркел“.

Неговите две основни тези са: без повече нелегални мигранти и социална система, която да спре да привлича чужденци. Като външен министър работеше основно в посока затваряне на т.нар. „Балкански маршрут“ за бежанците, като следващата му цел ще бъде да прекрати и Средиземноморския път. В предизборните дебати той засегна и темата за детските надбавки, които сега получават румънци и българи, макар че децата им не живеят в Австрия. Очакванията са и Австрия да прекрати тази практика, която годишно струва на страната около 300 млн. евро, както и да затегне, и ореже наполовина социалните помощи за чужденци.

фото: zeit.de

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here