Home Новини Манипулацията на километражите ще бъде спряна

Манипулацията на километражите ще бъде спряна

38
0
SHARE

Тази мярка, която няма да се хареса на стотици търговци на коли, предимно от Балканите, предлага българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той внесе програма на стойност 1.25 млн.евро в Европейската комисия, която ако бъде одобрена ще прекрати досегашната практика за промяна на километражите на употребяваните коли.
Проектът се казва O.R.E.L. и представлява единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи. O.R.E.L. и тяхната обмяна в рамките на държавите от ЕС. Подобна практика съществува в Белгия и Холандия
Над 30 % от всички коли втора употреба в Европа са с манипулирани километражи, сочат прочувания. Това ощетява купувачите с по 3000 евро на автомобил. Тази порочна практика нанася и щети на бюджета на Европейския съюз с около 9.6 млрд евро на година.
Съюзът на българските автомобилисти настоява превъртането на километража да бъде криминализирано и за него да се налагат тежки санкции.
В интернет може да се намери богата информация по темата, като цените за подобно действие варират от 30 лв. до 360 за монтаж на специално устройство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here