Home Новини Край на онлайн ограниченията при пазаруване от България

Край на онлайн ограниченията при пазаруване от България

67
0
SHARE

От днес вече е в сила нова европейска директива, според която онлайн търговците вече няма да могат да блокират интернет потребители или да ги насочват към местна версия на техния сайт.

Европейският комисар за цифровия единен пазар Андрус Ансип коментира, че новите правила ще дадат не само по-голям избор на потребителите, но и на конкурентни цени.

Текстът, който на практика вече забранява географското блокиране има за цел да сложи край на дискриминациите на единния европейски пазар въз основа на националност или местоживеене на купувача.

Разликите досега бяха твърде сериозни. Проучване отпреди 3 години показа, че посещение в Дисниленд Париж струва на едно италианско семейство над 1330 евро, докато на едно френско 856 евро.

Друго проучване също от 2015 г. показа, че само 37% от уебсайтовете действително позволят плащане на клиенти от друга държава.

Търговците ще си запазят обаче правото да доставят или не стоки в избрани от тях страни.

Новите правила ще се прилагат за електроуредите, хотелските резервации, наемане на автомобили или закупуване на билети за концерт.

В новата директива не са включени съдържания, които са защитени от авторски права (електронни книги, музика), както и транспортните услуги.

Промените и новият регламент са част от по-мащабните действия на ЕС за насърчаване на електронната търговия и улесняване на покупко-продажбата онлайн в единния пазар, сред които са мерки за по-добра защита на пазаруващите онлайн, за по-достъпни услуги за доставяне на трансгранични колетни пратки и за по-прости норми относно ДДС.

foto: Innov8tiv

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here