Home Новини Край на еднократните PVC-изделия

Край на еднократните PVC-изделия

178
0
SHARE

Решението е на ЕП и влиза в сила от 2021 г.

Дотогава всички пластмасови вилици, ножове, лъжици, пръчици, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони и прочие продукти ще бъдат забранени. Същото ще важи и за чаши от полистирен, както и киселинно разградими пластмасови съдове.

фото:
oceana.org/

Освен това всички държави от Европейската общност се задължават да събират в следващите 10 години до 90 на 100 от пластмасовите шишета. Наред с това в следващите шест години (до 2025 г.) те ще трябва да бъдат от поне 25 на сто преработено съдържание.


foto: oceana.org/

Специални правила за употребата на пластмасови изделия ще се въведат и в риболовството. По данни на Европейската комисия повече от 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса, а заради бавното си разграждане тя се натрупва в Световния океан. Миналата седмица във Филипините кит бе открит мъртъв, а в корема му след аутопсията бяха намерени 40 кг. пластмасови изделия, сред които найлонови торби, опаковки от ориз и еднократни чаши. За жалост това не е първият случай – остатъци от пластмасови изделия са откривани и в тюлени, морски костенурки, птици и риби.

фото:
asianpolicy.press

заглавно фото:
Ocean Health Index

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here