Home Хоби Коледни сладки с бонбонен витраж

Коледни сладки с бонбонен витраж

1022
0
SHARE

 

Необходими продукти:

230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце – предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или лимон
1 ч.л сол
400-425 гр. брашно
цветни твърди бонбони –пробвах и с цветна захар, но тя не се разтопи добре и не се получи добра спойка. По-добре става с натрошени на ситно бонбони
Не се тревожете, че между продуктите не виждате набухвател – такъв не е необходим.

Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията.
2. Пресяваме брашното и заедно със солта ги добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйцето. Омесваме меко тесто.
3. Оставяме тестото завито във фолио в хладилника за около 45 минути.  Разточваме го на кора с дебелина 5 мм. и с помощта на формички изрязваме сладките.
4. Прехвърляме ги в тава за печене, застлана с хартия. В тавата, с помощта на малки формички правим допълнителните по-малки изрязвания на сладките. Това може да се направи и преди прехвърлянето им в тавата, но е по-лесно да се запази формата им, ако се изрязва директно в тавата за печене. Освен формички може да се използват дървени шишове, клечки за зъби, сламка и изобщо каквото фантазията ни подскаже.
5. В един от краищата на сладките правим дупка с помощта на сламка, за да може на нея, след изпичане да сложим панделка за завързване.

Рецепта и снимки: Елена Андреева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here