Home Българските места Коледа в кутия – една акция от българи за българи

Коледа в кутия – една акция от българи за българи

561
0
SHARE

Българите в Бавария не за първи път чуват за акцията, която организира Светлана Кампс заедно с Българска православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в Мюнхен. Инициаторът на тази кампания по професия е заклет преводач, но по душа е истински творец. Тя е позната и със своите работилници „Добра среща“, които прави в баварската столица. За тях обаче ще ви разкажем в друга среща.

Светлана Кампс

Всеки, който има желание и възможност да се включи може да го направи до 2 декември. Повече подробности от интервюто със Светлана Кампс.

  • И тази година е на път да се изтърколи. Дойде отново време за Коледа в кутия – за кой път? Кога и къде ще се проведе акцията?

Включват се родители и деца от българските училища в Мюнхен и Аугсбург, Българската православна църква в гр. Мюнхен, български семейства от цяла Германия, които харесват поименната и лична акция и изпращат грижливо подготвени подаръчета по пощата до нас. Акцията се провежда на територията на гр. Мюнхен, приятели се включват в нея и от България.

  • Колко българи обикновено се включват?

Около 300 до 400

  • А всъщност няма ограничение от коя националност ще бъдат?

Не, няма. С удоволствие участват и колеги германци-дарители, които с помощта на гугъл превеждат картичките си и грижливо ги пишат на кирилица 🙂

  • Какво се случва оттам нататък с подаръците?

С дарителски превоз на фирма DSV Road с управител за България г-н Янислав Тотев в предколедните дни палетите с подаръци пристигат по местоназначение – дали към център за настаняване от семеен тип, център за социална подкрепа, социален патронаж, център за временно настаняване, за хора със специални потребности, или в училище за даровити деца от социално слаби семейства. Носят толкова радост, всяко едно пакетче е лично и с име, подготвено с картичка, почерпка и рисунка за определено дете или възрастен.

  • Има хора с малко възможности, но с големи сърца – какво биха могли да дарят те?

Добра дума и мисъл, помощ при подготовката на пакетите за път – надписване и пакетиране на акцията в последните й дни, добре запазени играчки за деца. Подкрепата често витае

  • А какво очакваш ти в твоята коледна кутия?

Всяка година с приключване на акцията за мен пристига Коледа. Достатъчна ми е радостта, в чиято организация и сбъдване съм участвала. Започвам да чакам вече пристигането на писъмца, рисунки на ръчички, снимки от пристигането и получаването на подаръци. За да ги споделя на страничката на Добра среща и зарадвам и дарителите.

… ако си помисля по-усърдно – и едно предачно колело за вълна няма да ми е излишно за подарък тази Коледа :))))

Интервюто взе: Димитрина Пандурова

Фото: личен архив Светлана Кампс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here