Home Прилики и разлики в 10 пункта Кой е по-работен?

Кой е по-работен?

244
0
SHARE

И още за почивните дни от българо-германския работен календар
Три дни почивка ги очакват всички, които работят в Германия. Това са:
14 април, петък – Karfreitag – или Разпети петък
16 април, неделя – Ostersonntag – Великден
17 април, понеделник – Ostermontag
През месец май неработни ще бъдат два дни:
1-ви май, който е Tag der Arbeit или Ден на труда
И 25 май, който е Christi Himmelfahrt – в България този ден е познат като Спасовден, а в Германия като 40-ият от великденските празници.
В трудовия календар на германците са разписани и три дни през юни, които също ще бъдат празнични:
4 юни, неделя – Pfingstsonntag или Петдесетница – това е църковен празник – денят, в който Светият Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Почивен е и 5 юни като продължение на същия празник
Третият почивен ден е 15 юни – Fronleichnahm – „честване на светото христово тяло и кръв“ (църковен празник, който няма еквивалент с българските, на практика 60-ия ден от Великденските празници) но само за провинциите Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland.
15 август, Mariä Himmelfahrt, е почивен за две германски провинции – Бавария и Саарланд, а това е празникът на Света Богородица.
Септември месец се очертава да бъде изцяло работен, като след август първият отново почивен ден е 3 октомври – Deutschen Einheit , когато в Германия се отбелязва годишнината от Обединението между двете бивши републики – Източна и Западна.
Последният ден на месец октомври също е почивен – Reformationstag – на този ден протестантите в Германия и Австрия отбелязват Реформацията на Църквата от Мартин Лутер.
1 ноември – Allerheiligen или Ден на Вси Светии, вероятно много по-познат като Хелоуин. На почивка се радват отново само няколко провинции – Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland
22 ноември, който в България се почита като Деня на християнското семейство в Германия е Ден на покаянието и отново е празничен, но само за жителите на Sachsen
Следват коледните празници – 24 и 25 декември.
Или обобщено – общо 16 почивни дни в рамките на една година има в немския календар, като основно те са църковни.
Ето каква е ситуацията в България.
До преди няколко години изключителен парадокс бе празнуването на 1-ви май като Ден на труда, но не и на църковния празник Разпети петък. Също така до 2016 година беше много типично сливането на няколко почивни дни и евентуалното отработване на един от тях. Така например ако 6 май се случи в четвъртък, то задължително следващият ден също се почиваше и на практика се получаваше една малка отпуска от 4 дни.
С промени в Кодекса на труда тази практика беше преустановена, но само на пръв поглед, защото Министерският съвет има право да обявява еднократно определени дни за почивни.
Официалният календар за 2017 с неработни дни е както следва:
2 януари, 3 март, 14 и 17 април (Разпети петък и понеделник след Великден)
8 май – след Гергьовден, 24 май, 6 септември – Денят на Съединението, 22 септември – Денят на независимостта и 25 и 26 декември – Великден
Ако тези дни останат в сила и не се добавят нови почивки, то означава, че българите ще работят повече от германците.
Според работодателските организации в България ако работният календар е от 249 дни, това означава 1.2 % по-малко БВП.
Ако трябва да направим още един паралел с Германия той е, че тук неделя е почивен ден за всички (изключение правят градския транспорт и заведенията), работното време отново на всички е от 7 часа (за хранителните магазини, 10 за останалите) до 20 часа. В България работната седмица е 7-дневна, като има обекти, които са на 24-часова смяна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here