Home Новини Каталуня продължава да се тресе

Каталуня продължава да се тресе

79
0
SHARE

Испанската прокуратура издаде европейска заповед за арест за сваления от власт президент на областта Карлес Пучдемон. Заедно с него ще бъдат арестувани още четирима други политици, участвали в забранения референдум. Всички те са обвинени в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. И петимата обаче не се явиха пред Върховния съд на Испания. Пред магистратите адвокатът на Пучдемон заяви, че климатът не бил добър за неговата поява.

Испанската прокуратура поиска от съдия от Върховния съд да вкара в затвора осем от общо деветте уволнени представители на каталунското правителство, които се явиха за разпит. Сред тях са вицепрезидентът, вътрешният министър, външният министър и правосъдният министър. Единственото изключение бе направено за деветия член на кабинета – министърът по въпросите на заетостта и бизнеса Санти Вила, тъй като той подаде оставка преди каталунският парламент да обяви независимост.

Наред с това Пучдемон се появи по каталунската телевизия и се самообяви за президент в изгнание, а хиляди каталунци се събраха на протест в Барселона след арестите на лидерите им.

В Каталуня бяха насрочени нови избори за 21 декември. Това стана след като през миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой наложи пряко управление, разпускайки регионалния парламент.

фото: Daily Mail

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here