Home Анализи Какво се случва на 22 септември и независими ли сме вече 112...

Какво се случва на 22 септември и независими ли сме вече 112 години?

378
1
SHARE

*„Всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие[1]

Декларация за независимост на Съединените американски щати, Томас Джеферсън, Конгреса, 4 юли 1776 г.

Вероятно малцина не са чували за празника на Америка и Декларацията, с която Независимостта от Великобритания е провъзгласена преди 241 години.

Макар че България има своята многовековна история, то тя за съжаление не може да се сравнява с САЩ в това отношение.

* „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.“

Манифест към българския народ, 22 септември 1908 г.

Ако се направи анкета-допитване какъв празник отбелязваме днес смятам, че резултатите ще бъдат обидни за всички онези българи, платили с живота си да се стигне до този знаменателен акт.

Днес не е просто почивен ден, както смятат мнозина!

Днес България отбелязва Денят на своята Независимост. Историческото събитие, което години наред бе игнорирано, се случва преди малко повече от век в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Макар че България е една от най-старите държави в Европа, тя се появява на световната карта след пет века едва на 22 септември 1908 година. Години наред историческата подмяна гласеше как България е освободена на 3 март 1878 година. Цели 30 години обаче страната ни все още е във васална зависимост от Османската империя. На практика с този Манифест, прочетен от Цар Фердинанд, страната ни става независима държава – царство България. И съществува като такава до „заветната“ дата 9 септември 1944 година, когато за цели 45 години попада под червения ботуш и комунистическата диктатура.

В този ред на мисли можем да кажем, че на практика сме независими едва 63 години. Ако приемем, че днес този Манифест е не просто декларативен, а реалност!

фото: отбелязването на празника на 23 септември 1908 година във Варна ИнфоПорт – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна

автор: Димитрина Пандурова

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here