Home Анализи Има ли прилики между Каталуня и Косово?

Има ли прилики между Каталуня и Косово?

123
0
SHARE

Преди почти 10 години „ябълката на раздора“ в голямото югославско семейство – Косово, обяви независимост от Сърбия. Акт, който беше отхвърлен от Белград и неговите съюзници, но приветстван от Америка и голяма част от държавите от ЕС.

9 години по-късно по повод събитията в Испания от последните дни и опита на Каталуня да се отцепи, външният министър на Сърбия Ивица Дачич обвини световните сили в прилагането на двойни стандарти. Пред държавната телевизия той коментира:

„Европейският съюз никога няма да каже, че е допуснал грешка с признаването на Косово, но това решение ще даде обратен резултат. Кутията на Пандора беше отворена.”

В същия тон прозвуча и коментарът на сръбския президент Александър Вучич:

„Как става така, че референдумът в Каталуния е невалиден, а в Косово може да има независимост изобщо без провеждане на референдум“.

 фото: InSerbia News

От друга страна говорителят на Европейската комисия заяви, че сравнения между Испания и Сърбия не могат да бъдат правени, тъй като независимостта на Косово се е случила при „много специфичен контекст“.

Впрочем позицията на Сърбия за Косово е една от основните пречки в преговорния процес за присъединяването на страната към ЕС.

В двуличие обвини евроинституциите и полският политик от реформаторите Ришард Легутко заявявайки: „Ако беше друга страна членка, а не Испания, последиците и риториката от ЕК щяха да бъдат далеч по-строги.“

До момента ЕС се обяви в подкрепа на действията на испанските власти. Германия определи случващото се допитване като тревожно. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс определи като „необходимо“ „пропорционалното използване на сила“ от испанското правителство. (Пострадаха повече от 900 души.)

На този етап няма сигнали от останалите европейски страни в подкрепа на независимостта на Каталуня. Единствено се наблюдава безкойство на някои държави от общността, които се почувстваха застрашени от проява на подобни сепаратистки настроения и в техните страни.

Успоредно с това испанските власти отхвърлиха категорично предложението на каталунския премиер Карлес Пучдемон дебатът да се води с посредничеството на Европа. Нещо повече – всички висши официални представители на властта, в това число и шефът на полицията в Каталуня, ще бъдат преследвани за държавна измяна.

Със сигурност часовникът стремглаво върви напред и за двете страни. Каталунските власти заявиха, че могат да обявят независимост в понеделник. От своя страна испанското правителство може да отмени автономния статут на областта, което би било безпрецедентен акт в 40-годишната испанска демокрация.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here