Home Хоби Идеи за трапезата за Бъдни вечер

Идеи за трапезата за Бъдни вечер

2171
0
SHARE

Рецептите и снимките са предоставени от Елена Андреева, истински магьосник в кухнята или както се казва нейният блог – виЕлица!

Бъдни вечер е един от най-светлите, най-семейните и най-очаквани празници. Посветен е на  семейството, на уюта и топлината в дома. На този така чакан от малчуганите най-важното се събира в една думичка – заедност!

Разбира се част от празника е и традиционната трапезата. 
А традицията повелява да се ядат постни ястия, като в различните краища на страната това е свързано с различни поверия и поличби. Най-често ястията са нечетни на брой  – седем, девет или единадесет, но в някои части на  България се приготвят и дванадесет постни ястия – колкото са месеците на годината.
Ето няколко постни предложения за трапезата.

Содена питка с паричка

По традиция на Бъдни вечер се прави содена питка и в нея се поставя паричка за късмет. Питката се разчупва и на когото се падне парата  – негов е и късмета и берекета.
Тази содена питка се прави с газирана вода и остава мекичка дълго време, за разлика от повечето содени питки. Изпробвана е многократно и затова горещо я препоръчвам.

http://vielitsa.blogspot.com/2017/12/blog-post_16.html

Варено жито

Сурово или варено, то трябва да присъства на празничната трапеза, защото е символ на живота, на новото, на човешката душа и на надеждата…

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_18.html

Картофена салата Елхичка

Много лесна за приготвяне и едновремено с това внася красота и закачка на празничната маса. Може да сварите пюрето, да го оформите като елха и да оставите децата да го доукрасят. Така хем ще ги направите съпричастни към подготовката за празника, хем ще ви освободят време, за да се заемете с нещо по-сложно.

Рецептата за това произведение е тук: http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_4.html

Разядка от орехи и чесън

Вкусна, лесна за приготвяне и здравословна разядка. Приготвянето и отнема само няколко минути, а намазана на парченце топла питка ……. мммммм, неописуемо вкусно!!

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_24.html

Картофено пюре с моркови

Малко по-различна рецепта от традиционното картофено пюре. Пресният морков добавя лекота и свежест на пюрето, а и сервирано по подходящ начин – изглежда красиво. 

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_39.html

Пълнена тиква

Много вкусен, ароматен и интересен десерт. Ако искате да разнообразите трапезата и да избягате от традиционния тиквеник и варена/печена тиква – това е вашата рецепта. Съчетава аромата на сухите плодове, свежестта на тиквата и букет от есенции – ванилия, канела, ром.

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_65.html

Тиквеник с готови кори

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_11.html

Лозови и/или зелеви сарми
И зелевите и лозовите сарми са много, много любими мои ястия, а освен всичко друго постни са също толкова вкусни, колкото и с кайма.  Може да си приготвите плънката и да направите с нея и от двата вида сарми, като дори може да ги печете заедно.Ако дадете воля на фантазията си, може да ги подредите в тавата по интересен начин, така че да се образува някаква фигура или цвете. Така освен вкусни ще изглеждат и красиво.

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_81.html

Пълнени чушки с боб

Тук ще напиша същото като при сармите. Дайте воля на фантазията, за да придадете красота на това класическо и много вкусно ястие.

http://vielitsa.blogspot.com/2018/12/blog-post_74.html

Светли празници!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here