Home Новини За срещата Меркел-Борисов – телеграфно

За срещата Меркел-Борисов – телеграфно

488
0
SHARE

„Добронамерена помощ за съдебната реформа“ – това помоли премиерът Бойко Борисов германския канцлер по време на кратката работна визита, която имаше Ангела Меркел днес в София. Какво означава това – българският министър-председател е поискал германски експерти, които да обучават, подкрепят и наблюдават както в прокуратурата, така и в следствието, полицията и съда – навсякъде, където имаме нужда и „без много шум“. Тъй като според Борисов това правителство има истински намерения да изкорени корупцията, докрай.

Меркел обяви също, че приветства инициативата за обща среща ЕС-Турция. Също така Германия ще продължи да работи на страната на България и да ни подкрепя в проектите по време българскот председателство, с които сме се заели – една, от които е неформална среща на тема „Западни Балкани“.

По въпроса за Шенген Меркел коментира:

„Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването, виждаме какви усилия полага България. Не мога да кажа конкретна дата, но според мен постепенно ще започне да се въвежда, първо по летищата“.

По-рано тази седмица своята подкрепа за влизането ни в Шенген заяви и Карин Кнайлс, федерален министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия.

Сега обаче предстои да научим има ли промяна в позицията на Нидерландия, която досега не бе съгласна България и Румъния да се присъединят.

В началото на следващия месец на визита в България ще бъде холандският премиер Марк Рюте.

Немските медии коментират съвсем лаконично визитата на Ангела Меркел в България и срещата й с Бойко Борисов.

https://www.zdf.de/nachrichten/heute/treffen-mit-boiko-borissow-kanzlerin-merkel-reist-nach-sofia-100.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here