Home Анализи За кожата на един министър или колко ще ни струва онзи показен...

За кожата на един министър или колко ще ни струва онзи показен арест

78
0
SHARE

Спомняте ли си как Николай Цонев, който беше министър на отбраната беше скандално арестуван във ВМА?

Беше отдавна, но със сигурност мнозина не са забравили колко брутална беше онази показна акция. Тя се разигра на 1 април преди 8 години, но не беше шега. Тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев се вживя като в американски екшън. Цонев, тогава министър, беше буквално поставен на колене. Беше му насочен пистолет в главата. Но и това не беше достатъчно за Романо-Василевото филмово шоу. Противно на тезата, че „Всеки е невинен до доказване на противното“ прокурорът рече: „Вие сте абсолютен престъпник! Колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята!“ Задържането беше грижливо заснето, а материалът най-любезно предоставен на всички медии. И се завъртя един екшън-сериал, ама истински.

Заради унижението и пълния фарс на акцията, станала известна като „Абсолютният престъпник“, очаквано бившият министър заведе дело. Още на първа инстанция (СГС) магистратите постановиха 50 хиляди лева обезщетение за Цонев.

Делото продължи. На следваща инстанция (САС) увеличи обезщетението двойно. След дълги години по залите излезе и окончателното решение днес. От него следва да се изплатят общо почти 109 000 хиляди лева на Николай Цонев. Магистратите от Върховния касационен съд не уважиха пълния иск, който бе за 200 хиляди.

Мотивите на магистратите са, че всичко това е влошило здравето и затруднило политическата реализация на бившия министър.

100 хиляда са за неимуществени вреди, останалите са адвокатски разходи и обезщетение за лихвата, която е можел да получи обвиняемият върху платената парична гаранция в размер на 15 хиляди лева.

Крайният извод на върховните съдии е, че причинените на Цонев вреди значително надхвърлят обичайните по други такива дела.

Съдиите отчитат факта, че процесът е бил описан и в докладите на ЕК за напредъка на България.

И така поведението на един прокурор си има цена, която ще платят българските данъкоплатци. И тази цена е 108 800 лева.

Николай Цонев заведе общо четири дела срещу държавата на общо стойност 180 хиляди лева. Преди 3 години беше напълно оправдан по делото за подкуп. Заедно с него друг обвиняем бе и Тенчо Попов. Той стигна до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който му присъди 14 хиляди евро обезщетение. Още един обвиняем – съдия Петър Сантиров, е на път също да спечели дело, като се очаква да получи 300 хиляди лева обезщетение за тежкия си престой в ареста.

Какво се случи с бившия прокурор Роман Василев? За арогантното си поведение, което е в пълен разрез с общоприетите норми, той беше наказан – забележете с „Порицание“ от членовете на Висшия съдебен съвет. Напусната съдебната система преди 4 години, получавайки брутните заплати, като разбира се му бяха изплатени няколко брутни заплати. Малко след като освободи поста си КТБ фалира. По-късно се оказа, че той е успял да спаси парите си. Въпреки позорната му кариера това лято неговото име беше сред фаворите за шеф на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.
Годишно българската държава изплаща хиляди левове и по спечелени дела в Страсбург. Това поставя въпросът докога „сметката“ ще се взима от всички и не е ли редно да се носи персонална отговорност?

фото: Капитал

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here