Home Анализи Защо големите медийни компании прескачат България?

Защо големите медийни компании прескачат България?

87
0
SHARE

Вече години наред българският медиен пазар се поделя само между местни бизнесмени в повечето случаи с доста съмнителна репутация. Отдавна за жалост мина времето на големите медийни групировки и дори повторното завръщане, в иначе демократична и европейска България, на „Свободна Европа“ е доста показателно за случващото се в скромния български медиен пейзаж.

Наред с това от едно известно време ми прави впечатление и кампанията, която се подкрепя от Американското посолство, в която основен акцент е – инициативата на гражданите. На пръв поглед едва ли може да се открие връзка между двата факта, но само на първо четене. Вероятно съм твърде подозрителна и мнителна, но все се присещам за това кога се създава радио Свободна Европа (след края на Втората световна война) и от кого се финансира (ЦРУ и правителството на САЩ). Тогавашната му мисия е да извършва активна пропаганда срещу действащия просъветски режим.

Днес стана ясно, че базираната във Франция информационна мрежа – Euronews, която е еквивалент на CNN, е подписала споразумение за сътрудничество със сръбската медийна група HD-WIN. Какво означава това? Euronews ще има канал на сръбски език. Това означава, че около 100 служители ще работят в медията, поне по думите на изпълнителния директор на канала Майкъл Питърс. В какво ще се изразява сътрудничеството? Euronews ще споделя съдържание с Euronews Srbijа. От своя страна пък европейския ТВ канал ще използва съдържанието на местната телевизия. А всичко това стана повод сърбите да се похвалят, че са заслужили доверието на медия от такъв ранг като Euronews .

Голямата въпросителна е – защо Сърбия?

С какво западната ни съседка е успяла не само да привлече вниманието, но и очевидно доверието на компания от размера на
Euronews?

Да разсъждаваме ли в посоката, че Сърбия не е член на ЕС, а югославските размирни и военни събития са отдавна в миналото.

Или по-скоро да търсим връзка с това, че България за трета поредна година е на 111-то място по свобода на словото (от общо 180 държави)?

Някой вероятно би могъл да напомни, че преди няколко години аналогична „сделка“ сключи и България с икономическия канал Блумбърг (частна компания, ситуирана в САЩ). Интересно е обаче защо този пример не се повтори. И защо от България си тръгнаха всички големи медийни корпорации? Защо напусна шведската медийна компания – Modern Times Group, която притежаваше Нова ТВ, а преди тях същото сториха няколко други?

Окрупняване и пазаруване на едро. Нищо, че медийната собственост беше осветлена, а предложеният законопроект бе не на кой да е, а най-голямата риба, известен с прозвището „Кой?“

Още отсега мога да се обзаложа какво ще пише в доклада за медийната свобода в България през тази година. Сигурна съм, че отговорът е известен и на вас!

източник:

https://www.euronews.com/2019/07/15/euronews-and-hd-win-announce-launch-of-euronews-serbia

автор: Димитрина Пандурова

Още по темата:



        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here