Home Анализи Ефектът на доминото? След Каталуня и Шотландия референдуми и в Италия за...

Ефектът на доминото? След Каталуня и Шотландия референдуми и в Италия за повече независимост

95
0
SHARE

Настроенията за независимост в Европа продължават да се разпространяват. След Шотландия и Испания, в Северна Италия също се проведе референдум за по-голяма независимост в провинциите Венето и Ломбардия. Двете области одобриха с голямо мнозинство (над 90%) получаването на по-голяма автономия от централното държавно управление в Рим в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда. Те също желаят да използват по-голямата част от данъчните си приходи. Но резултатите не са обвързващи. Двата региона се ръководят от сепаристки настроената партия „Северна лига“. Любопитен факт е, че Венето и Ломбардия са силно индустриализирани райони, където са съсредоточени 30 % от италианската икономика.

Президентите на двете провинции приветстваха убедителните резултати. Лидерът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че може да се стигне до политическо обединение в преследване на по-голяма независимост, „за да поведат битката на века.“

През 19-ти век именно от Италия започва движението за сформиране на национални държави, оглавявано от Мацини и Гарибалди. Именно то води до създаването на Италия, а по-късно до освобождението на Гърция, Сърбия и България. Дали сега обратният процес предстои да се случи под влияние на случващото се в Испания и Италия?

Малко известен факт е, че още през средата на 19-ти век четирима души създават плана за обединените европейски щати, днес известен като европейски съюз: това са Пайк, Мацини, лорд Темпъл и Бисмарк. Сформирането и освобождаването на национални държави включва разрушаването на империите и свалянето на монархическите режими. Според плана сформирането на национални държави бива последвано от съюз на обединените европейски щати, което е етап, водещ към глобализацията. Накрая трябва отделните национални държави в целия свят да се трансформират и да прелеят в няколко международни обединения.

Ако до скоро по-горе описаното звучеше като част от конспиративна теория, то наблюдаваните процеси приемат все по-реални очертания и не изглежда далеч от реалността.

Струва си да се постави и следващия въпрос!

Какво предстои в Германия, където от години действа и участва на местните избори сепаратиската баварска партия, желаеща независимост на най-богатата провинция в Германия? Или пък в Белгия, в която разделението освен по региони е и езиково.

Времето ще покаже, но определено приликите в процесите са стряскащо големи.

фото: Euribor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here