Home Новини Европа отново с мерки за сигурност след събитията в Русия

Европа отново с мерки за сигурност след събитията в Русия

На прицела на терористите този път Санкт Петербург

25
0
SHARE

Точно 10 дни след като в Лондон при атентат загинаха 5-има души, Санкт Петербург се превърна в кървава сцена, при която дотук са загинали 10 човека, а близо 50 са ранени, сред които и едно дете. Шестима от постъпилите в болницата са в тежко състояние. Генералната прокуратура на Русия официално определи взрива „терористичен акт“, макар че по-късно оттегли думите си. Все пак Следственият комитет на федерацията разследва атаката именно като терористична, а премиерът Дмитрий Медведев употреби същата формулировка.
За щастие до момента няма данни за пострадали българи, увери пред българските медии управляващия генералното консулство на България в Санкт Петербург Светлозар Панов. По негови думи в града има около 500 българи, поне толкова са гласувалите на парламентарните избори в края на март тази година. Всички, които имат близки или роднини могат да позвънят на консулството на 0079216336116.
В Санкт Петербург е обявен 3-дневен траур, след като експлозия избухна днес в метрото като самоделното взривно устройство е експлодирало докато влакът се е движили. По-късно на метростанцията на площад Восстание от силите на реда е обезвредена друга бомба.
По последна информация двама са издирваните за този атентат, като ударът съвпада с посещението на Владимир Путин в града.
Успоредно с това Франция обяви, че затяга отново мерките за сигурност по летища и в обществения транспорт след събитията в Санкт Петербург. Анкара обяви, че също увеличава бдителността специално в метрото.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here