Home Малко известни факти ДНИ НА СВЕТИ МЕТОДИЙ В ГЕРМАНИЯ

ДНИ НА СВЕТИ МЕТОДИЙ В ГЕРМАНИЯ

601
0
SHARE

Елванген – едва ли това малко градче в провинция Баден-Вюртемберг е познато на българите. Разположено между Щутгарт и Нюрнберг, 47 години то е мека на българската култура и духовност.

Всяка година в края на май тук отеква българският химн на буквите – „Върви народе, възродени“, а стотици българи и германци се събират, за да се поклонят пред делото и паметта на Свети Методий.

Вероятно малко известен факт за мнозина българи не само в Германия, но и в България е, че в над 1250 годишната история на швабското селище има и 2 и половина български мъченически години (между 870 и 873) на Просветителя Методий. Той е бил заточен в бенедиктския манастир на град Елванген. Той е бил освободен през 873 година благодарение на намесата на папа Йоан VIII.

От 1970 година по инициатива на тогавашния кмет на града – Карл Вьор, се поставя началото на Методиевите дни.

Десетки българи от различни точки на Германия вече години наред се включват в поклоничеството до град Елванген.

По повод 1100 годишнината от осъждането на Свети Методий жителите на града поставят и първата паметна плоча, като в негова чест наричат и градския площад – Methodiusplatz. От 1975 г. там има и български бронзов барелеф на проф. Величко Минеков.

Точно преди 30 години – 1987, в кулите на градската стена на Елванген, е изграден и параклис „Св. Кирил и Методий“. И с това не приключва отношението на немската страна към българския дух и  култура. Вече 5 години, благодарение отново на градската управа на Елванген, в двореца „Аделман“ в центъра на града работи български културен институт наречен „Методиев център“ – символ на българската духовност, език и самосъзнание.

През месец май град Елванген се превръща в център на поклонение на всички славяни. Възпоменателна плоча на Свети Методий в знак на признателност има и от народа на Словакия. Там също почитат паметта на един от създателите на азбуката. Преданието разказва, че след освобождението му от заточение, продължавайки своята Великоморавска мисия, той е починал и е погребан в сегашното малко селце Микулчице, което се намира на границата между Чехия и Словакия.

ОЩЕ ФАКТИ:

  • Елванген има 27 хиляди жители, като през 2013 година 20 процента от тях са с миграционно минало

  • Тази година отбелязваме 1202 години от рождението на Свети Методий.
  • Папа Йоан Павел II провъзгласи Кирил и Методий за покровители на културна Европа и обединители на всички славянски народи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here