Home Новини Говори Брюксел – нови предупреждения и опасност от финансови глоби за България

Говори Брюксел – нови предупреждения и опасност от финансови глоби за България

100
0
SHARE

Заплахата от глоба за мръсния въздух в България все по-реална

България има само два месеца срок да изпълни решението на Съда на ЕС от пролетта на 2017г. като предприеме мерки за подобряването на качеството на въздуха. Ако не го направи ЕК този път ще поиска от съда да наложи глобата. Делото бе заведено преди 3 години заради непръкаснотото надвишаване на допустимите норми за прахови частици. Страната ни бе осъдена, но без санкция, като така получи възможност да приложи конкретни мерки и да покаже, че търси решения. Година и половина по-късно ЕК не вижда никакъв напредък и според еврочиновниците българите продължават да дишат най-мръсния въздух в Европа.

В съобщението от Брюксел пише още:

„Комисията е обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.“

Една от мерките, които предстои да влезе в сила, но едва през 2020 г., е замяната на старите печки за отопление.

Същевременно от Министерството на околната среда и водите се хвалят, че благодарение на усилията от тяхна страна и преговорите са успели да отложат финансовото наказание с една година.

Вчера България беше заплашена с друго съдебно дело заради жп транспорта и летищните такси.

Страната ни бе предупредена също така, че не прилага изискванията на ЕС за автоматичен обмен на информация между държавите членки за финансови приходи. Така например българското законодателство позволява изключване на по-широк кръг лица, за които се предоставя информация, отколкото е позволено в правото на ЕС. Също така българското законодателство позволява да се избегнат комплексни проверки за партньорства. По тази линия държавата също има два месеца да предприеме действия.

фото: news.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here