Home Новини Германският съд: „Социални помощи се полагат на всички граждани на ЕС“

Германският съд: „Социални помощи се полагат на всички граждани на ЕС“

7084
2
SHARE

Германският съд по социални дела определи като противоконституционно пълното лишаване от социални помощи за граждани от ЕС. Магистратите постановиха, че тези лица имат право да получават социално подпомагане и не могат да бъдат изключвани от системата. Решението на съда е по случай с българка и полякиня, но на практика се отнася за всички от ЕС, които живеят ии търсят работа в Германия.

На практика магистратите потвърдиха решение от декември 2015 г., според което всеки гражданин на ЕС има право да получава социални помощи 6 месеца, дори и ако това лице е безработно.

Германската Конституция казва, че държавата трябва да осигурява жизнен минимум на всеки, който живее продължително време в страната й. Това се отнася и за чуждите граждани.

Решението предизвика смут в общините, които сега финансират социалните помощи. Те се опасяват, че решението на съда ще привлече нови граждани от ЕС от страни с нисък стандарт на живот като България и Румъния.

Да припомним, че в края на 2016 г. правителството предприе серии от мерки, които да ограничат получаването на социални помощи от лица, които не са нямат 5 години легален престой в Германия. Така хората в нужда имаха право на временна помощ максимум за 1 месец до напускането на Германия.

източник: агенция БГнес

фото: Die Welt

http://www.epochtimes.de/politik/deutschland/bundessozialgericht-verhandelt-erneut-ueber-sozialhilfe-fuer-eu-buerger-a2202701.html

2 COMMENTS

  1. И какво целите с тази манипулация?!

    По-лошото е, че подвеждате хората и стимулирате миграция на хора от ниските прослойки, които само това и чакат. После вие ли ще им поемете транспортните разходи за връшане в България?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here