Home Новини Германските медии за убийството на Виктория Маринова

Германските медии за убийството на Виктория Маринова

1222
0
SHARE

„Български журналист беше открит убит. Трупът на Виктория Маринова е намерен в парк в северния български град Русе“, пише Tagesspiegel и допълва, „че смъртта е причинена от удари в главата и задушаване“. Изданието цитира и министъра на вътрешните работи Младен Маринов според когото жената е била изнасилена.

Федералното правителство и ЕС поискаха бързо обяснение на обстоятелствата на смъртта, съобщава още медията, цитирайки изказването на заместника-председателя на комисията: „Сега е от решаващо значение хората да се информират бързо и изчерпателно.“ Tagesspiegel информира още, че Маринова е работила в Русе за малка частна местна станция и наскоро е поставила началото на нова дискусия по актуални теми, като първото предаване е било с двама разследващи журналисти и е излъчен на 30 септември. Това са Димитър Стоянов и Атила Биро. Tagesspiegel цитира и български медии, според които прокуратурата разследва всички версии – както професионални, така и лични. От изданието научаваме още, че уебмедията Бивол е поискала полицейска защита за колегите на Маринова. Немската редакция се позовава и на доклад на организацията „Репортери без граници“, според която средно всяка седмица един журналист бива убит в света.

В Европа за последната година това е третият смъртен случай. Точно преди година Малта бе разтресена от смъртоносния атентат на малтийския разследващ журналист Дафне Каруана Галиция. През февруари тази година в Словакия пък бе убит Ян Куцяк.

https://www.tagesspiegel.de/medien/viktoria-marinowa-bulgarische-tv-journalistin-vergewaltigt-und-ermordet/23158582.html

„Ди Велт“ съобщава, че последното излъчване на Маринова е било по разследване на предполагаеми измами с финансиране от ЕС.

https://www.welt.de/vermischtes/article181797350/Bulgarische-TV-Journalistin-vergewaltigt-und-ermordet.html

Меркур посвещава дълъг материал на убийството на Виктория Маринова, като заглавната снимка дори е на български език. Медията съобщава за последната информация от днес – заловен е молдовец от Румъния. „След убийството на журналист, който е коментирал актуални теми, свързани с еврофинансиране, натискът върху България нараства“, пише още изданието и допълва, че за мотивите на деянието няма надеждна информация.

Меркур цитира и изказванията на висши чиновници от Брюксел: „Няма демокрация без свободна преса“.

https://www.merkur.de/politik/bulgarische-journalistin-viktoria-marinova-vergewaltigt-und-erstickt-festnahme-polizei-nach-mord-zr-10306776.html

фото: https://www.merkur.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here