Home Новини Германия-Турция отново ескалация на напрежението

Германия-Турция отново ескалация на напрежението

441
0
SHARE

Германия заплаши да спре европейските помощи за Турция след ареста на шестима правозащитници, сред които и германец. Става дума за пакет на стойност 3 млрд. евро, обещани от Европейския съюз на Анкара в замяна на спирането на притока от мигранти. Канцлерът Ангела Меркел критикуава яростно турските власти и поиска незабавно освобождаване. По думите й този случай е още един пример за невинни хора, „хванати в колелетата на съдебната система“.

Наред с това от турския посланик в Берлин е поискано да убедени правителството в Анкара да освободи правозащитниците, тъй като арестите са неразумни.

Арестуваният е 45-годишният Петер Щойдтнер, фотограф и защитник на човешките права. Активистите бяха задържани преди 2 седмици в Истанбул по време на семинар по цифрова сигурност. Сред тях освен германецът Щойдтнер има един представител от Швеция, както и директорът на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ за Турция Идил Есер. Той е обвинен в подозрение за принадлежност към терористична организация.

Щойдтнер е 23-ият германец, който турските власти залавят след неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

От своя страна Анкара настоява военни, обвинени в съучастничество в опита за преврат миналата година, да бъдат екстрадирани от Германия. Берлин отказва да върне мъжете, потърсили убежище в страната.

Външният министър на Германия Зигмар Габриел, който е в лятна отпуска, ще я прекъсне и ще се върне още утре в Берлин, за да работи по решението на кризата.

фото: stern.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here