Home Новини Германия си прибра 674 тона злато на стойност 27.9 млрд. долара

Германия си прибра 674 тона злато на стойност 27.9 млрд. долара

1522
0
SHARE

Досега златото бе съхранявано в трезори в Ню Йорк и Париж. През 2013 г. обаче страната задейства процедура, която е и една от най-големите по рода си, по връщането му във Франкфурт. Това беше планирано да се случи на етапи до 2020 г. От централната банка на Германия информираха, че успешно е транспортирано и последното кюлче като така са финализирали предсрочно последния етап от продължилата цели 4 години операция. Причините златото да се съхранява в чужбина е от страх то да не попадне в ръцете на Съветския съюз по време на Студената война.

В случай на извънредна ситуация златото в Париж е трябвало да бъде конвертирано във франкове.

От съображения за сигурност Централната банка отказа да коментира начина, по който златото е било транспортирано.

Във Франкфурт се съхраняват и малко над 50 % от златните резерви на Германия, която е един от най-големите притежатели на злато в света с 3 374 тона. Останалите златните кюлчета, притежание на Федералната република са разпределени между Великобритания – 12.8% и Федералният резерв на САЩ – 36.6 %.

Съединените щати са държавата, която притежава най-много злато в света – 8 134 тона. След нея е Германия, следвана от Европейската централна банка с 505 тона, Великобритания има 310 тона златни резерви.

фото: Focus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here