Home Германия отблизо Германия отблизо – водопадът в Триберг, Шварцвалд

Германия отблизо – водопадът в Триберг, Шварцвалд

691
0
SHARE

Това беше последното ни пътуване в последните секунди на поредния и най-дълъг локдаун в Германия, започнал още на 1 ноември 2020 г.

Дано скоро приключи!

Как започна пътешествието може да проследите тук:

Южна Германия – замъкът Лихтенщайн и Blauetopf

Имам аз една мечта. Една или всъщност стотици!

Да видя на живо водопадите Игуасу – този природен феномен, разположен между Аржентина и Бразилия.

И ако преди сбъдването зависеше преди всичко от онези хартийки, създадени за разплащане, то днес факторите са още по-усложнени.

За това реших да търся водни природни феномени в Германия.

Той се числи към един от най-високите в страната, носител и на титлата „Най-красивото природно чудо в Германия“.

Спуска се от 163 метра височина, на 7 каскада и бълва 650 литра вода в секунда, което е един своеобразен естествен и много пищен воден спектакъл.

Ако човек попадне тук през пролетта, особено след сериозна зима, количеството на водата, която се стеле, е още по-мащабно.

Водопадите Триберг са разделени на две каскадни групи: Горните водопади с три основни нива падат от 872 м до 856 м надморска височина.

След участък със стръмен поток следват добре познатите седемстепенни основни падания, които се издигат от около 805 м до 713 м.

Феноменална е силата на водата. Тя може да изсече долина в планините, да създаде огромен каньон и дори да захрани електрическа централа.

Благодарение на хидроенергията на водопада Триберг става първият в Германия град, който е инсталирал електрическо улично осветление – 1884 г.

Водопадите са достъпни със защитени пътеки още от 216 години. 1805 г. под управлението на губернатора Теодор Хубер зоната е достъпна.

Около средата на 19-ти век водопадният туризъм се увеличава силно поради изграждането на нови трасета като Шварцвалдската железница.

Триберг е бил посещаван от много известни личности, сред които и Хемингуей, който е прекарал няколко седмици в наслаждение на красивата природа и разбира се в писане.

А през есента тук е царствено омайна красота!

До водопада отвежда пътека, посипана с хиляди кехлибари и рубини. Около нея са множество дъги – милионите цветове на най-омагьосващия сезон.

Представете си най-пъстрата дъга, а сега умножете цветовете по милион. А може би дори по милиард. Толкова са разновидностите, които могат да се открият тук – контрастни, пъстри, нечувани комбинации. Зелената папрат е навсякъде, а тя е обгърнала с невероятен финес есенния листопад. Една част от гората се приготвя за сън, а друга изглежда толкова свежа, сякаш пролет е настъпила.

Стръмничко е, но пък това разкрива гледка с перспектива към едноименното градче.

И все пак до първото ниво, от което може да се наблюдава природното изящество, се стига съвсем бързо.

А там човек попада в някаква мистерия. От изпаренията се образуват бели облаци, които засилват усещането, че си в някаква магия и отнякъде ще се появи вълшебник.

Той вече е минал оттук и е разпръснал стотици заклинания това да бъде едно чародейно място!

От два дървени моста имате перфектна гледка към падащите водопади.

В подножието на първата площадка човек се чувства сякаш е попаднал във внезапана дъждовна буря. Поглеждаш нагоре и виждаш, че стотици скъпоценни камъни са пръснати и тук – сапфири, тюркоази, топази, метисти…

Капките танцуват под есенното слънце, което ту се показва, ту потъва нейсе в дебелата черна гора. Но все пак оставя богат наследство. От него са пурпурните нюанси, които блестят ли блестят.

Водопадът си струва да се види по Коледа. Меджу 25 и 30 декември има специален спектакъл – Зимната магия на Триберг“. С 1 милион коледни светлини районът се превръща в уникална бяла приказка. Гледката е не по-малко величествена и когато температурите паднат под 0 ° – тогава водните струи се превръщат в красиви ледени скулптури.

Вечер водопадът е осветен и също е призрачно красив.

Независимо от сезона обаче е важно едно – добрата екипировка. Задължително дъждобран или непромокаемо яке.

И ако след тази обилна порция пръски имате сили за още да ви разходя и до Триберг. Градчето е малко и когато не гъмжи от туристи е като мечките – спи своя зимен сън. Или поне така изглежда привидно, защото местните са се затворили в своите работилници – да майсторят известната Шварцвалдска торта, да дълбаят дървените трупи, от които после ще се появят най-игривите часовници с кукувица, да създават всевъзможни фигурки от дърво или порцелан.

Освен това в близост до Триберг се намира и най-големият в света часовник с кукувичка – това е цяла къща, която срещу монета от 1 евро изнася мини-спектакъл. Това е и един от петте символа на Шварцвалд, наред с торатата, шунката, гората и всички приказки за таласъми и караконджули.

С или без тях приказката на име Шварцвалд идват да изживеят около 500 хиляди туристи годишно.

Иначе за да бъдем честни Триберг отдавна е наложен като най-високият водопад в Германия. Негов конкурент е Тоднау. Височината на двата водопада обаче е далеч надвишена от по-малко известния водопад Röthbach на Кьонигзее, който е достъпен само пеша. С неговите почти 470 метра той е най-високият водопад в Германия, както и 200-метровите водопади Kuhflucht и водопадът Königsbach.

Дали това е така – все още не мога да потвърдя!

Но ако искате да видите с какво завърши това наше уикенд-пътешествие може да прочетете тази статия:

Замъкът Зигмаринген, Баден-Вюртемберг

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here