Home Новини Германия облекчава имиграционните правила

Германия облекчава имиграционните правила

496
0
SHARE

Целта е страната да привлече повече квалифицирани чужденци с езикови познания, тъй като изпитва остра нужда от работна ръка.

Въпреки сериозната обществена съпротива срещу мигрантите кабинетът на Ангела Меркел пре нов имиграционен проектозакон. Той трябва да бъде одобрен през следващата година в Бундестага. Според новите промени през по-облекчена визова процедура и по-малко бюрократични пречки ще преминават кандидати за работа дори и от държави извън ЕС.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер коментира:

Нуждаем се от работна ръка от трети държави, за да гарантираме нашия просперитет и за да успеем да запълним свободните работни места.

Едно от предложенията, което предизвика сериозни спорове е да се позволи постоянно пребиваване на бежанци, чийто молби вече са отхвърлени и чиито родни държави се смята за „опасни“. Те обаче трябва да отговарят на определени условия. Например – да нямат криминално минало, да могат да докажат самоличността си, да са работили в продължение поне на година и половина и да говорят немски език на средно ниво.

Сред други предлагани изменения е на чужденци, които имат професионална квалификация  в сферите – IT, металургия или гастрономия, да им се позволява да останат в страната и да си търсят работа в продължение на 6 месеца, но те трябва да докажат, че имат финансови възможности да се издържат за този период.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here