Home Консулт В СИЛА – ШОФЬОРИТЕ И НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПОЧИВКА

В СИЛА – ШОФЬОРИТЕ И НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПОЧИВКА

240
0
SHARE

От тази седмица вече е в сила забраната, според която шофьорите нямат право почивката да бъде в кабината на превозното средство, а в специално помещение. Глобите при нарушение са както следва:

500 евро за водача на превозното средство

1500 евро за фирмата-работодател

Според новите разпоредби превозвачът (работодателят) трябва да организира работата на шофьорите, така че те да имат право на седмична почивка от най-малко 45 часа на място по техен избор или в краен случай в централата на фирмата. С това Германия цели да сложи край на престоя на шофьорите по обществените паркинги из страната. Още когато се подготвяха промените те предизвикаха вълна от недоволство от страна на чуждестранните транспортни фирми. В крайна сметка обаче те са съобразени с разпоредбите на директива 561/2006 на ЕС:

– „водачът може свободно да разполага със своето време и който включва „нормална седмична почивка“ (всеки период с продължителност от поне 45 часа) и „намалена седмична почивка“ (всеки период, който е по-къс от 45 часа, който може, при спазване на условията, предвидени в член 8, параграф 6, да бъде съкратен до минимум 24 последователни часа)“

Германия е третата страна – след Франция и Белгия, която въвежда тази забрана!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here