Home Новини В кои държави са попаднали заразените яйца?

В кои държави са попаднали заразените яйца?

2262
0
SHARE

По пътя на заразените яйца –  в Азия, както и в 15 държави в Европа, сред които и Швейцария се оказва, че са попаднали замърсените с фипронил яйца, съобщи БиБиСи.

20 тона заразени яйца са продадени в Дания. 700 хиляди броя са били изпратени за Обединеното кралство от потенциално заразени ферми. Въпреки че цифрата звучи стряскащо, всъщност властите на острово коментираха, че на ден в страната се изяждат 34 милиона яйца.

Заразен яйчен жълтък е открит и в Румъния. 250 хиляди засегнати яйца са били продадени във Франция.

Вече дни наред Белгия и Холандия взаимно си прехвърлят вината и се обвиняват кой е знаел за стоката. В Холандия бяха арестувани двама души в подозрение, че са виновни за заразяването. По време на разследването в Холандия са закрити повече от 100 птицеферми. Страната е и най-големият производител в Европа и съответно един от най-големите износители на яйца.

Да припомним, че веднага след като стана ясно за заразата Германия, Белгия и Холандия изтеглиха от продажба от магазините милиони яйца.

Фипронил се използва за унищожаване на кърлежи, той е забранен за прилагане за храни, предназначени за употреба от човека, тъй като може да причини проблеми с бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

фото: t-online.de

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here