Home Новини Водни оръдия, газ, ранени, протести – започна срещата на Г-20

Водни оръдия, газ, ранени, протести – започна срещата на Г-20

1242
0
SHARE

45 ареста и почти 160 пострадали полицаи бе равносметката днес, след като сблъсъците започнаха още снощи, а в протестите участват между 8 и 18 хиляди. Един от пострадалите полицаи е наранен в окото, след като пред него е избухнала бомбичка.

фото: focus.de

Тази сутрин демонстранти са изстреляли сигнална ракета към един от полицейските хеликоптери.

Друга група протестиращи пък е щурмувала полицейския участък в пристанищния град, подпалени са били няколко полицейски автомобила и отново има един пострадал полицай.

фото: t-online.de

Ди Велт съобщава, че са арестувани леви екстремисти от Франция, Швейцария и Холандия, а има и такива, които са върнати на границата.

Световните лидери се събраха днес в Хамбург на срещата на върха на Г-20. Протести предхождаха това събитие няколко поредни дни, като днес полицията е използвала водни оръдия, за да може да се разчисти блокадата, съобщава Асошиейтед прес. Въпреки неколкократните призиви на органите на реда протестиращите да се оттеглят, след като те не са се подчинили се е стигнало до употреба на сълзотворен газ, палки и водна струя.

Една от най-дългоочакваните срещи е тази между американския държавен глава и руския президент.

Тероризмът, световната търговия, климатичните промени са сред основните теми в дневния ред на държавните ръководители. Борбата с тероризма е тема, по която лидерите имат много малко различия, за разлика от икономическите и екологичните въпроси. Самата среща протича при строги мерки за сигурност.

Малко преди началото на срещата се появиха слухове, че е е имало нападение на охраната на хотела, където е отседнал Владимир Путин. Информацията не бе потвърдена от полицията в Хамбург.

Около 700 полицейски служители от няколко други провинции допълнително са изпратени в Хамбург днес, след като са поискали подкрепление. Сътрудничат и 200 австрийски полицаи, които имат също пълни правомощия като немските си колеги. 20 хиляди е численият състав на охранителните органи, които да гарантират реда и да не позволят да се стигне до ескалация.

На срещата на върха на лидерите на 20-те водещи икономики присъстват освен Доналд Тръмп, Владимир Путин, Ангела Меркел, която е и домакин, френският й колега Манюел Макрон, Тереза Мей, Реджеп Ердоган, представители на европейските институции, също така китайският президент и индийският му колега. В Хамбург са и президентите на Австралия, Бразилия, Аржентина, Япония, Мексико, Южна Африка, Южна Корея и Италия. Саудитска Арабия е представена от своя финансов министър и други.

фото: hamburg.de

фото: NDR

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here