Home На световната сцена Българка преобрази знакова сграда във Виена

Българка преобрази знакова сграда във Виена

262
0
SHARE

Арт инсталацията на Даниела Костова – „Мечти за бъдещето“, може да се види на емблематичната сграда Ringturm*

„Мечти за бъдещето“  това е всъщност малко дете, което гледа с будни очи, облечено в скафандър, а на шлема му има бял гълъб с разперени крила. Птицата, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене. Още преди да проходи, то мечтае за големия и широк свят. Неговата играчка е въртележка с летящи небесни тела, която се вижда от другата страна на Ringturm, загатва за промяна на перспективата: поглед към Земята отдалече, крехкостта на нашата планета, бъдещия свят на нашите деца.

Толкова много разказва проектът на българската художничка, която от години работи и живее в Ню Йорк. И както самата тя споделя с „Мечти за бъдещето“ тя се интересува от по-широката перспектива, от която гледаме към бъдещето на нашите деца.

Проектът на Даниела Костова е селектиран сред такива от цял свят и е специално избран за 12-то издание на световния конкурс, презентиран и подкрепян ежегодно от  виенското застрахователно дружество. Eкспозицията е видима от всички точки на централна Виена и ще остане на фасадата през следващите три месеца. 

Даниела Костова е родена в София, но от 2003 г. живее и работи в САЩ,
а през 2005-а взима диплома по електронни изкуства в Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк. Преди това завършва магистратура по живопис в софийската Академия,
а в периода 2000-2003 е диpеĸтоp и куратор на Художествената галерия в столицата. До момента има множество самостоятелни участия в общи изложби в България и по света. Носител е също на награди и стипендии в областта на съвременното изкуство.

Новата фасада на сградата официално бе открита през седмицата в присъствието на австрийския министър на външните работи и културата Александър Шаленберг и българския заместник-министър на културата Амелия Гешева.

Паралелно с това в сградата на Рингтурм бе открита и изложба на един от най-забележителните български архитекти – Стефка Георгиева, която се счита за най-известния български архитект за втората половина на ХХ век.

Изложбата може да се види до 27 септември 2019 г. в изложбения център на Ringturm (Schottenring 30/1010 Виена). Още информация в линка www.airt.at

*Ringturm – виисоката 73-метра сграда е първото офис-здание във Виена, открито през 1955 г. и издигнато на място, разрушено от бомбите през Втората световна война, заради което се е превърнало в символ на възстановяването на австрийската столица.

Традицията Рингтурм да се преобразява е от 2006 година. Ето и авторите, които са преобразявали сградата досега:

2019 г.    Даниела Костова  – „Мечти за бъдещето“ – България

2018 г.    Готфрид Хелнвайн – „Видях това“ – Австрия

2017 г.   Михаел Милунович – „Далновидност“ – Сърбия

2016 г.   Иван Екснер – „Безгрижен“ – Чехия

2015 г.   Таня Деман – „Летни радости“ – Хърватия

2014 г.   Арнулф Райнер – „Воалът на Агнес“  – Австрия

2013 г.   Дорота Садовска  – „Привързаност“ – Словакия

2012 г.   Ласло Фехер – „Общество“ – Унгария

2011 г.  Ксения Хаузнер – „Семейно чувство“ – Австрия

2008 г.  Хуберт Шмаликс – „Кула в цветове“ – Австрия

2007 г.   Роберт Хамерщил – „Кулата на живота“ – Австрия

2006 г.   Кристиан Лудвиг Атерзее – „Дон Жуан“ – Австрия

фото и източник:

Още в рубриката: http://info-portalbg.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%b5%d0%bd%d0%b5/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here