Home Анализи България ще „внася“ работна ръка

България ще „внася“ работна ръка

223
0
SHARE

След като и летният сезон миналата година, и зимният през тази, работодателите изпитаха остра нужда от работна ръка се оказа, че правителството преговаря с Армения, Молдова и Украйна за подписването на спогодби за регулиране на работните отношения. Новината е съобщил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред БНТ1. Инициативата е на България, а въпросът за първи път придоби широка гласност лятото на 2017.

Техническите детайли по отношения на визовия режим засега не се коментират. Интересно е дали тези междудържавни отношения ще имат конкретно измерение и ще доведат наистина работна ръка в България. До момента няма и данни колко са работниците от тези държави в страната ни.

Друга идея е българските работодателски и държавни институции да се опитат да върнат сънародниците, които работят в чужбина, на но по-ниска позиция от квалификацията, която имат. По думите на министър Петков „имало някои работодатели, които можели да предложат заплати, конкуриращи чуждите компании“.

Повече детайли засега не са известни. Идеята като цяло звучи приемливо въпросът е дали на практика е приложима. Така например в IT сферата, където в България заплащането е наистина добро, трудно обаче би конкурирало заплатите в Германия. Положението в сектор Туризъм е с още по-крещящи различия. Ако в алпийските курорти обслужващият персонал получава гарантирано минимално брутно заплащане от почти 9 евро на час, то в България заплатата е около 250 до 300 евро на месец.

На заседанието на българския Министерски съвет утре, 18 януари, е планувано да бъде приет Националният план за действие по заетостта за 2018 г. Бюджетът му е 73 млн. лв., а целта е да се подобри качеството на работната ръка. Планираното увеличение на заплатите в бюджетния сектор е с 6.6%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here