Home Новини България е на първо място в ЕС по процент жени в АЙ...

България е на първо място в ЕС по процент жени в АЙ ТИ сектора

43
0
SHARE

Една положителна новина, която ни отрежда първо място в Европейския Съюз. Процентът жени в България, които работят в сферата на информационните технологии е най-висок за целия съюз – 27,7 %. Голямата изненада е, е в топ три са само държави от бившия източен блок – Р мъния (27,2 %) и Латвия (24,7 %).

В другия край на статистиката са Унгария (11,9 %), Словакия (11,4 %) и Чехия (9,9 %).

Около 1,5 милиона души в ЕС изучават в момента АЙ ТИ специалности, но около 17 % за дамите. Отново България е на първо място по процент жени, които са избрали такъв тип обучение, следвана от Белгия и  от Гърция.

 

У нас в този сектор жените съставляват 30% от работната ръка, което е почти двойно повече от средното за ЕС ниво – 16 %).

 

На какво се дължи това? Една от причините е растежът на този отрасъл в Родината ни и очевидно жените се преориентират. Но също така информационните технологии не са нова територия за българките. По времето на социализма високите технологии са били тема, в която доста дами са намирали професионално развитие. Днес владеенето на повече от един чужд език е по-разпространено сред нежния пол и това отваря допълнително много възможности за работа, тъй като езиковите умения се търсят от работодателите.

 

Дано АЙ ТИ секторът у нас успее да надскочи моментния силен фокус върху кол центровете и да започне да развива нови технологии, където България в миналото беше водеща в Източния Блок. Дамите могат да допринесат за това със сигурност! Времето ще покаже.

 

Източник: Евростат

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here