Home Консулт Базовите застраховки в Германия – гражданска отговорност и домакинство

Базовите застраховки в Германия – гражданска отговорност и домакинство

3438
0
SHARE

Здравейте сънародници,

казвам се Петър Христов и живея над 20 г. в Германия. Завършил съм икономика (Betriebswirtschaft) в Мюнхен и от 2008 година работя като финансов съветник със специализация в сферите: Частно и фирмено застраховане, както и Частно и жилищно кредитиране.

Нашата следваща тема е:

Застраховките частна гражданска отговорност и домакинство – Privathaftpflicht- und Hausratversicherung – как защитавам себе си и имуществото си в Германия и защо тези две застраховки са част от базовото осигуряване!

Всеки един родител преживява рано или късно следния случай:

Звъни се на вратата, Вие отваряте и възмутения съсед Ви съобщава, че вашето дете е повредило неговата кола с топката при игра на футбол, или е одраскало колата му с велосипеда си! Как реагирате Вие като родител? Щетата на колата на съседа може да бъде няколко стотин, но също така и няколко хиляди евро!

Голяма част от нас живеят в жилище под наем, много малко от нас обаче знаят, че наемодателят има право да ни търси отговорност за счупения по невнимание прозорец, за повредения от детето паркет, за счупената мивка в банята, защото сутринта при цялото бързане сте изпуснали парфюма си в нея.

Като всеки съвременен човек Вие и семейството Ви притежавате велосипеди, с които ходите на работа, до спирката на метрото, на разходка, а децата вероятно на училище. Каква ще бъде вашата реакция, ако вашето дете Ви се обади и Ви съобщи, че колелото му е откраднато или вие самите установите при прибиране от работа, че вашият велосипед вече не е на мястото, на което сте го оставили? Много неприятно, а в повечето случаи и доста скъпо преживяване.

Следващ пример:

Вие сте в отпуск в някоя от красивите европейски страни. Наслаждавате се на хубавото време, чистия плаж и прохладното море. Връщайки се в хотелската стая установявате, че някой е влизал и е откраднал таблета и фотоапарата Ви. Правите оплакване в полицията, която за съжаление не успява да открие крадеца.

А на всичкото отгоре, прибирайки се обратно в Германия, установявате, че жената, която сте ангажирали да се грижи за жилището ви във вашето отсъствие, не само не е почистила жилището, но и си е тръгнала с част от вашите бижута и техника.

Представете си – готвите вкъщи. Искате да преместите тежката тенджера с готовото ястие от стъклокерамичния плот на печката, но я изпускате и плота се чупи. Смяната, инсталацията на новия плот, както и самият той като нов уред, ще се заплатят от вашата застраховка домакинство, т. нар. Hausrat.

Всички по-горе изброени случаи са примери от нашето ежедневие, които могат да се случат на всеки един от нас. Щетата може да бъде както няколко евро, така също и няколко стотин даже няколко хиляди евро. Често ние като българи си мислим, а за какво ми е тази застраховка, като се случи нещо ще се разбера със съседа или ще си купя нов стъклокерамичен плот на печката!

Да, но какво правите, ако не се разберете със съседа си и той си потърси полагащото му се по закон обезщетение чрез адвокат? Как ще реагирате ако се окаже, че щетата е няколко хиляди евро?

Застраховката частна гражданска отговорност (Privathaftpflichtversicherung) регулира както имуществени щети, така също и при всеки един потребител. Защо тази защита е особено важна в Германия може да се разбере от следния пример:

Детето Ви или Вие самите бързате за училище/за работа и пресичате улицата на нерегулирано място. При пресичането не виждате автомобил, който кара с висока скорост. Шофьорът на автомобила Ви вижда и успява да спре навреме, но зад него каращата кола не успява да реагира толкова бързо и се удря в първата кола. Вследствие на удара и двата автомобила са с щети, които възлизат на няколко хиляди евро, но по-лошото е, че един от пътниците във втората кола е наранен и прекарва няколко седмици в болница. Разходите по неговото лечение, включително и неговата заплата, както и разходите, които възникват впоследствие на това, че не работи и не си е в къщи, има право да ги изиска от Вас. И в този случай сумата за обезщетение може бързо да стане много висока.

Живеейки в Германия човек е отговорен с дохода и имуществото си за възстановяването на щетата, която той или член на неговото семейство са причинили на някого другиго.

Имайки едно базово осигуряване човек може да живее по-спокойно и да се съсредоточи върху по-важните неща и удоволствия в живота си. Ето защо тези две застраховки са толкова важни и биха спестили на всеки един множество неприятности и разходи!

Ако имате още въпроси по темата бихте могли да се обръщате към –

Email: Peter.Christoph@dvag.de

Dipl. Betriebswirt

Peter Christoph

Feringastr. 10A

85774 München-Unterföhring

Mobil: +49 179 125 83 41

www.dvag.de/Peter.Christoph

фото: PREISVERGLEICH.de

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here