Home Германия отблизо Баварски пътешественик – West park Мюнхен

Баварски пътешественик – West park Мюнхен

222
0
SHARE

Днес казват, че трябвало да настъпи астрономическата пролет.

Да стигнем до Азия с минимум средства!

Навън се сипе, даже не е тихо и кротко, ами е силно и бурно!

Имам много мечти! Толкова много, че мога да раздавам! Мечтая да летя с балон, да танцувам танго в Аржентина, да се потопя във водния свят на Червено море. Да обиколя Перу. Да имам кураж да плувам сред акули… да видя Япония в сезона на вишните.

За някои мечти трябва време да се случат. Дотогава просто им търся аналог.

Казвала ли съм ви колко е богат Мюнхен? Не, не става дума за икономическо благосъстояние, а за онова – другото, което се измерва в музеи, галерии и зелени площи.

Източен парк (Ost Park), Олимпия парк, Нимфенбург парк, Риймер парк, разбира се – Английската градина, Хофгартен Шлайсхайм, Хиршгартън… Дано не пропускам някой! Това са стотици хектари. На мен любим ми е Западният парк (West Park). За първи път го посетихме в един слънчев и удивителен ноемврийски ден. Беше от онези есенни дни, в които Природата е изляла душата си. Натворила е цветове, съчетания, багрила до полуда! Баби и дядови спортуваха с внучетата си, йога групи, кучета тичат на воля. Детска глъч. Колелетата, балони, хвърчила. И нито помен от семки и бонбонки! Това е нещо, което безкрайно харесвам на парковете на запад!

И там някъде в цялата есенна пищност, която можете да си представите, се озовах просто в Азия. Така и не разбрах какъв празник е, но имаше много хора. Толкова много, че сега ми се струва като нереален сън. Имаше и азиатска кухня и се изпълняваха източни ритуали.

Западният парк е градина с много аромати! Мюнхенският западен парк е сравнително нов. Изграден е на площ от 60 хектара през 80-те за Международна градинска изложба по дизайн, в чиято основа е пейзажа на алпийските подножия. За това на територията са създадени изуствени хълмове и долини, както и две езера – Westsee & Mollsee.

Акцент в парка е розовата градина, в която още от април може да се усети великолепието на 20 хиляди рози от над 500 вида.

През пролетта, когато вишните нацъфтят в този парк човек наистина се пренася в Източна Азия – с градини от Китай и Япония, непалска пагода и тайландска сала (първият будитски храм в Германия) със статуята на Буда.

Японската градина е подарък от близнака Сапоро. Тя е проектирана от японски архитекти в стила на периода около 800 г. сл. Христа – Хейан.Интересен факт е, че пагодата е направена изцяло от дърбо и е измайсторена от 300 непалски майстори по стара традиция.

Западният парк е в състояние да задоволи жадните за източния свят души. Тук наистина е пренесена частица от сърцето на тази култура, а доста често могат да се видят дори и гейшни. Така едва ли някой би могъл да оспори, че вие не сте се докоснали до Азия.

Иначе Вест парк е разделен на западна и източна част от среден пръстен. Пак в тази част има и фонтан „Guten-Tag“ (добър ден) от Макото Фудживара – това е японец, който представя комбинация от материали и елементи. На негова територия има дори амфитеатър за кино и различни културни събития.

Вестпарк е домакин на кинофестивала на открито Kino, Mond und Sterne“, както и два пъти годишно музикалният фестивал на виното. През май пък е будисткият фестивал Vesakh. В Германия има изградени азиатски паркове и градини на много места.

В Бавария си струва си да се посетят в Аугсбург, Непал парк в Регенсбург. В южната част на Шварцвалд – Бондорф е също много интересна и е изградена на сравнително високо над 800 метра. Освен това във Фрайбург, в Карлсруе, в Людвигсбург, във Вюрцбург. В Хановер, в Хамбург, Волфгсбург, Дюселдорф.По мои частични наблюдения най-внушителни са тези в Банденбург, в Бон и Bad Zwischenahn.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here