Home Германия отблизо Градът на кулите, портите и пъзелите – Равенсбург

Градът на кулите, портите и пъзелите – Равенсбург

162
0
SHARE

Обичате ли пъзелите? А знаете ли кога и как се създават? Настанявайте се удобно на фотьойла, вземете си и една игра под ръка, а аз ще ви разкажа.

Градчето е съсед на Меерсбург, Фридхрисхафен и Линдау.

Това е родното място на пъзелите!

Било е преди цели 137 години.

1884 г. се смята за началото на летоброенето на играта на пъзел. Неин създател е Ото Майер, а първата игра се нарича – Die Reise um die Erde (Пътуване около земята) Това се случва след бестселъра на Жул Верн „Около света за 80 дни“.

Играта е струвала цели 3 златни марки.

Самият Майер е роден в Равенсбург през 1852 г. като син на продавача на книги и издател Карл Майер. Той поема дяловете на родителите си в издателството на Dorn’sche в Равенсбург през 1876 година. Няколко години по-късно, вдъхновен от развието на образователната реформа по негово време, основава и собствено издателство.

През същата тази година – 1883, младият издател подписва първия авторски договор, който съществува и до днес и оттам нататък номерира игрите, които публикува, със своето съкращение като OM 1 и т.н. (O [tto] M [aier], игра №. 1, 2р 3 и т.н.

Неговата цел: да комбинира развлечения и инструкции. Неговата максима: учи се, като правиш. И това комбинира винаги с високо качество.

Още през 1884 г. се появяват първата настолна игра, пътешествието около света и първите младежки истории от пастор Кристоф фон Шмид.

След 1900 г. са добавени книжки с картинки, занимателни игри и инструкции за моделиране и самодейно изкуство. През 1925 г., годинат, в която Ото Майер умира, са публикувани над 1000 продукта.

По-нататък издателството се поема от тримата му синове. Съответно те видоизменят и усъвършенстват непрекъснато игрите.

Средата на 50-те години фирмата на Майер е вече в ръцете на неговия внук, който носи и имената му. Той е управлява заедно с братовчедка си Дороте Хес-Майер.

Игрите и пъзелите са най-силния стълб на издателството на Майер.

Утрояването на продажбите през 50-те години води до разширяване на производство през 60-те години, като индустриализацията също оставя своя отпечатък. 70-те години фирмата се разраства и започва да изгражда своите дъщерни дружества, завладявайки Европа.

През миналата 2020 г. за компанията на Ото Майер работят 2304 служители, които са генерирали продажби от 632 млн. евро.

Естествено в града има и музей на пъзела.

Наред с това Равенсбург е наричан още градът на кулите и портите. Запазени са общо 17 кули, като градът е бил пощаден през Втората световна война.

Обертор се смята за най-старата градска порта, където се намира „камбаната на грешниците с малка ръка“. Името идва от това, че тя е удряна във високия 42 метра фронтон по време на средновековните екзекуции.

Долната порта, построена през 1363 г., е с машикулация, която по това време служи като защита срещу врага.

Зелената кула пък е оборудвана със зелени остъклени керемиди, е била използвана като затвор от 1837 г. до началото на 20-ти век.

На това място попаднахме малко случайно и някак набързо. За жалост! Посетихме го с група познати и приятели преди повече 4 години. Поводът бе Обединението на Германия.

Тръгнахме от Мюнхен, обядвахме в Равенсбург, потопихме се в следобедната атмосфера на Констанц, който ще го запомня с една невероятна негова галерия, нощувахме във Вайнгартен, а на другия ден се потопихме в атмосферата на приказния и екзотичен остров Майнау. Ах, какви времена бяха само! Спомням си с лека ностатлгия и ми се иска отново да бъде същото.

/ Неустоим италианско-провански чар по бреговете на Германия

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

И с това не свърши всичко. На връщане попаднахме в Меерсбург, който се оказа една голяма и сочна черешка. Цялата тази магнетична програма сместихме само в два дни. Два дни, но вълшебни.

За още теми, истории и снимки може да последвате страницата – Германия отблизо във Фейсбук.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here