Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Херцогенаурах, градът на Адидас и Пума

Баварски пътешественик – Херцогенаурах, градът на Адидас и Пума

319
0
SHARE

Херцогенаурах – чували ли сте това име?

Ако не живеете наблизо едва ли.

Ако обаче сте гледали филма „Вечната вражда“ /Duell der Brüder/ със сигурност.

Ако пък не сте – отделете му време, няма да съжалявате.

Херцогенаурах, градчето, което е известно като меката на обущарите, е родното място на Лотар Матеус. Футболните фенове знаят, че това е един от успешните футболисти в Германия, който преди 10 години бе и треньор на българския национален отбор.

Как започва всичко?

Преди 100 години в родната си къща в Бавария двама братя – Адолф и Рудолф, започват да произвеждат ортопедични обувки и пантофи. Времената са тежки и те използвали останалите материали от войната.

Потръгнало им производството и 5 години по-късно, през 1925, малкото им производство напуснало пералното помещение в дома им и се отделило в самостоятелна фабрика – Gebrüder Dassler Schufabrik.  Имали 12 работници, които произвеждали на ден по 50 чифта обувки.

Горе-долу по това време Адолф Даслер създава и първите спортни обувки с бутони.

Силата на Рудолф пък била в самата търговия – умеел добре да продава. Идеалният братски тандем за пълен успех.

Обувките с бутонки донесли голяма популярност и още през 1928 с тях вече са се състезавали различни спортисти.

През 1936 по време на Олимпийските игри в Германия Адолф, наричан накратко, Ади, убедил легендарният Джеси Оуенс да се състезава с обувките, създадени от фабриката Даслер. Появила се и първата реклама на стадион, която била именно на братята.

Началото на войната, вече през 39-та, двамата братя били мобилизирани, а фабриката и производството започнали да западат. Рудолф попада в концлагер, а брат му Ади така и не му помага да излезе, а преговаря с националсоциалистите да произвеждат артикули за тях. Това бележи и началото на техния конфликт, който остава вечер.

След като Рудолф излиза от лагера двамата братя се разделят завинаги. Ади създава марката, популярна и до днес – Адидас, а Рудолф изгражда своя – Пума.

Брат, брат не храни, но тежко му, който го няма! Поговорката е българска, но тя е общовалидна!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още интересни теми и места може да ме последвате във Фейсбук – Германия отблизо

https://www.facebook.com/%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE-105573678064862

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here