Home Германия отблизо Баварски пътешественик – сватбата в Ландсхут

Баварски пътешественик – сватбата в Ландсхут

186
0
SHARE

Неделя е!

Време е за сватба!

И то каква – тежка и кралска!

Със златни бокали и дългиии софри!

Три дни яли, пили и се веселили – спомняте ли си, че така завършват всички приказки.

И това не е художествена измислица, а самата реалност. Сега ще ви разкажа.

Случило се на 4 ноември в далечната 1475 г. когато камбаните на най-голямата църква в града – Св. Мартин, огласили цялото околие, за да известят за Сватбата – на херцог Георг Баварски и полската принцеса Ядвига Ягелон, състояла се Ландсхут, който тогава бил столица на долна Бавария.

Лично архиепископът на Залцбург венчал тази аристократична двойка. А когато бракосъчетанието приключило сватбената процесия изпълнина всичко от църквата до Кметството.

Според историческите анали на този тържествен за младоженците ден присъствали над 10 хиляди души. А равносметката след третия ден била, че гостите толкова се веселили, че успели да изядат 320 говеда, 1500 овце, 1300 агнета, 500 телета и цели 40 хиляди пилета.

Щедрата софра била осигурена от бащата на булката – крал Казимир. Но той бил спокоен, тъй като зет му бил от сой и имал прозвището „Богатият“. За щерка си като зестра получил 32 хиляди златни гулдена, което изчислено в съвременните разменни монети прави 6.5 млн. евро.

Пищното събитие е възпроизводено на стените на кметството на Ландсхут (през 1880 г.) – в същата зала, в която младоженците танцували.

Историческите сведения за тази сватба са много детайлно описани в хрониките на града, а това дало основание на жителите му няколко века по-късно, вече в началото на ХХ-то хилядолетие, да пресъздадат тези така богати времена.

Първият успешен опит на средновековната сватбена церемония бил през 1903 г.

На местните им харесало и повторили и на следващата и на по-следващата и на по-по-следващата година. Отначало участваи 150-200 души, но с времето все повече местни започали да се включват докато броят им стигнал 2000. Някъде по това време се решило да се превърне във фестивал, който да се провежда на всеки три години. Единствено двете войни осуетили пищната възстановка на „Сватбата“.

От средата на 80-те вече събитието е записано да се състои на всяка 4-та година. Продължава три седмици, в която всичко живее в средновековното минало – рицарски турнири, музика от 15 век, гълтане и въртене на огън…

За него участниците – само германци и малка част поляци, се подготвят цяла година – с костюмите и реквизита, които изглеждат досущ като в миналото.

В сватбената процесия се включват както благородници, епископи, рицари, шутове, но така също и занаятчии и не до там заможните прослойки. Всички те пресъздават всенародните веселия, ознаменуващи началото на кралската приказка!

И аз бях там, и аз се веселих и аз пирувах!

Това беше през 2017!

А за тази година събитието за жалост е отложено! За кога – все още остава неясен въпрос на обозримото бъдеще!

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

За още теми и истории може да последвате страницата Германия отблизо във ФБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here