Home Германия отблизо Баварски пътешественик – Рот и Ратибор

Баварски пътешественик – Рот и Ратибор

102
0
SHARE

Никога не пропускам шанс да кривна по прашните пътя. Така де – човек никога не знае какъв късмет го чака там. А скромният ми опит е доказал, че винаги, ама винаги винаги, има кого и какво да срещнеш. Особено пък ако е неделя! Макар че да ви разкрия – и събота обикновено е не по-малко благодатна!

И така една неделя, за кой ли път и на път от Нюрнберг към Мюнхен се отклонихме по прашните пътища!

Е, в Германия те са идеални и кал трудно може да се види, но пък за сметка на това винаги преливат от коли!

Шеста година се чудя и мая – накъде пътува този поток?!? Няма делник, няма празник, няма вечер, няма сутрин, не признава карантани, локдауни и мерки – неспирен… Перманентен, неуморим.

Задръствания… достойни за Гинес!

Нас обаче това не ни плаши, само може да ни понапрегне! И в тази усмихната неделя на фокус съм прицелила Рот.

Исках да проверя дали гугъл е обективен или това е едно приятно градче, което незаслужено е подценено.

Рот не е в блясъка на прожекторите.

И нищо чудно – около него е достолепният Нюрнберг, романтичният Ротенбург, диамантеният Ньордлинген. че даже и Регенсбург.

За него няма да прочетете в големите пътеводители.

Рот, както и много други градчета живеят в сянката на звездите.

Или не съвсем!

Тези малки местенца обаче носят своето очарование и атмосфера.

Рот

Оказа се, че градчето е част от т.нар. Burgstrasse* или Улицата на замъците.

Името може да се преведе просто като „червено“ (Rot) и се предполага, че идва от червена скала, която може да се види в коритото на едноименната река.

Не знам дали мястото е действително толкова приятно по всяко време или просто нашествието на пролетните лъчи в комбинация със свежото пролетно ухание, превръща градчето в онези кокетни и симпатчни местенца, с които веднага си харесвате.

Намира се само на няколко километра западно от канала Рейн-Майн-Дунав.

Тук от векове се издига бившата ловна хижа, в която основно е гостувал маркграфа на Бранденбург-Ансбах. Но често са били настанявани принцове, преминаващи през него.

Ратибор е оригиналното й име.

Подобни хижи, всъщност със статут на замъци, има из цяла Германия. Някои от тях функционират като хотели, а други просто отмерват естетическото възприятие за време.

Някога (а и сега) аристократите са обичали лова и редовно са посещавали богатите на дивеч гори в района.

Днес Ратибор е преобразуван в музей, като изцяло е реновиран още през 70-те години. Историческото обзавеждане е реставрирано, а в 12 стаи са показани свидетелства за историята и културата на това място.

Пазарният площад в Рот е създаден през 12 век, а два века по-рано се освещава и църквата, с което на практика започва „официциалното летоброене“ на историята на града.

Интересен факт от развитието е, че за два века – от 1818 до 2017 г., населението се е увеличило от 2300 на 25 хиляди жители.

Някъде в средата на 19 век в Рот възникват и редица малки индустриални фирми. Тогава се поставя и началото на производството на коледна украса, а част от тези фирми произвеждат и до днес.

Освен това името на града се свързва и с производството на т.нар. Leonische Waren – леонски стоки. Това са фина метална тел с цвят на злато или сребро, които служат за изработката на най-различни декорации. Например – плитки, бродерии, лентички. Смята се, че името идва от френския град Лион, в който през Средновековието е имало център за производство на тези стоки. Те са пренесени във Франкония от Антонио Фугие, който в средата на 16 век създава работилница в Нюрнберг.

Цялата тази област днес е меката на коледните играчки.

В околностите на Рот всяка година се провежда и Седмица на рока, метала и пънка – фестивалът Musikinitiative Wallesau.

С Рот и Ратибор всъщност дори без да подозирам се впуснах в това приключение с име Burgstraße.

Сега си имам още едно занимание – да проучвам кога и как да опозная местата по него.

*Burgstraße се простира на повече от 1200 км. като този път надхвърля рамките на Германия и стига до чешката столица. В този периметър включва над 90 исторически замъка и дворци, романтични градчета, култура, история.

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата във ФБ – Германия отблизо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here