Home Германия отблизо Баварски пътешественик – приказният свят на Обераммаргау

Баварски пътешественик – приказният свят на Обераммаргау

289
0
SHARE

Светът е голям и на всеки ъгъл ни чака по една приказка

А на едно място в Бавария всяка къща е приказка!

Спомняте ли си онези релефни книжки с картинки – колко бяха пъстри и живи все едно всеки момент всичко от тях ще изскочи или вие ще потънете в някое от прекрасните царства и ще станете крал или кралица.

Представете си сега най-пъстрата детска книжа от вашето детство. С вълшебно изрисувани страници.

А сега си представете всичко това да го изживеете на живо!

Това е най-приказното от най-най-приказните села, които съществуват – хиляди страници, в които се шмугвате! Затваряте след себе си вратата и оставате там завинаги.

Всяка сцена наистина изглежда като жива – вглеждате се и виждате как червената шапчица се е запътила към баба й, как среща злия вълк.

Как кучето пази на вратата… и още, и още… точно като в детството. Но този път е истинско!

Днес ще ви разказвам приказка.

Даже не една!

Много! Защото днес ще посетим селото с рисуваните къщи – Оберамергау!

Още преди два века и половина Гьоте го описва като „разтворена книжка с картинки“!

Колкото къщи, толкова и приказки!

За първи път попаднах в това приказно селце през лятото на 2018.

И се омаях от тази галерия от библейски сюжети, фолклорни митове и местни легенди. Всяка къща е изрисувана и разказва своя собствена история в традиционния и уникален за селището стил – луфтмалерай или въздушна живопис. А изрисуването на домовете е толкова назад във времето има цели 7 века традиция.

Много от рисунките са на повече от 2 столетия, като те са предимно с религиозна тематика, но има и такива, които показват сцени от живота в селото.

За местните жители, външният вид на сградата говори много за нейния собственик и положението му в обществото.

Обераммергау е едно бутиково селце, недалеч от известния зимен курорт Гармиш-Партенкирхен, само на 5 километра от границата с Австрия, още на толкова от един от най-красивите барокови манастири – Етал.

И като че ли всичко това не стига, ами наблизо е и копието на Версай – замъкът Линдерхоф.

Писаните къщи са характерни за района на Тирол и Бавария, австрийските и италианските Алпи. Изобразените сцени по къщите разкриват много за старите обитатели на тези домове, разказват за професии, за имена, за надеждите и страховете на хората в миналото. Впрочем изкуството върху къщи, разположени покрай път, е свързано и с това, че алпийското село е било част от маршрута, свързващ Венеция и Аугсбург като хората са искали да покажат, че те са не само територия за размяна на стоки, но и място на културни постижения. Освен с рисуваните къщи, с ръчните занаяти и с опияниващите планински гледки, вече векове наред Обераммергау е известен и с даден обет, който продължава да се изпълнява над 4 столетия, но за него вече ви разказах на Разпети петък. Пиесата е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Повече може да прочетете тук:

Баварски пътешественик – Обераммергау и „Страстите Христови“

За да се насладите изцяло на всяка изрисувана фасада започнете разходката още съвсем в началото на града. Ако сте с автомобил може да оставите колата в началото на селцето. До едни малки блокчета със зелени фасади. Това са социалните жилища. Друг ориентир е планинският връх, който прилича на палец, нарича се Кофел. Той е с различна форма всеки път, зависи от коя част на Оберммергау ще го погледнете.

В тази част се намира къщата на Червената шапчица, на Хензел и Гретел, която е любима на азиатските туристи. Оттук стръмният път пък отвежда към заснежените планински гори.

В центъра пък акцентът пада върху Pilatushaus. Едва ли някой ще повярва, че точно в Германия може да се случи подобно нещо, но преди около 30-40 години тя е била застрашена от разрушаване. Благодарение обаче на будните жители е съхранена.

Изрисуването на къщата е поръчано от Андреас Ланг, през 1784 г. той искал мястото на Христос пред Пилат за градината на своето имение. Самият той е участвал в „Страстите Христови“ в ролята на Пилат.

Автор на стенописите е Франц Цвинк*, а тази къща се смята за изключителна в неговото творчество. Той е оставил своя отпечатък – късен барок, в графства Гармиш-Партенкирхен, Ландсберг ам Лех и Шонгау. Името му е олицетворение на баварския стил Luftmalereien** през 19 век.

Друго място, което си струва да се посети в Оберамергау е църквата „Свети Петър и Павел“. Тя е изградена през 1735-1749 г. и е с невероятни стенописи.

Струва си човек да се отбие и до Ludwig-Lang-Straße 59B, където се намира и капелата „Свети Георги“.

А когато се изтощите от толкова много красота, може да топнете крачета при кристално чистите води на река Амер, оставяйки се в прегръдката на зелените и топли Алпи.

Живописни пейзажи, приказни къщи и безкрайна природна красота – това е Обераммергау. И сезоните тук нямат значение! Магията е вечна!

*Франц Сераф Цвинк е потретрист, а негови работи с маслени бои и фрески могат да се видят както в близкия манастир Етал, така и в много църкви.

**Lüftlmalereien се наричат виртуозни открити декорации, които обикновено се считат за народно творчество. Lüftlmalereien украсява къщите в Mittenwald и Oberammergau. Голяма част от цветните картини са от 18-ти век.

P.S А следващият път ще ви представя българската следа в Оберамергау! Очаквайте много скоро!

P.S 2 Едно птиченци ми съобщи най-добрата новина. Очаква се този уикенд селцето да се „отвори“ за гости и посещения! Условието е броят на новозаразените да остане под 100! Да стискаме палци“

авторска рубрика: Димитрина Пандурова

за още теми и истории може да последвате страницата Германия отблизо във ФБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here