Home Новини Ангела Меркел с работно посещение в България

Ангела Меркел с работно посещение в България

464
0
SHARE

Този уикенд канцлерът на Германия ще бъде в София по покана на премиера Борисов. Теми на разговор са Българското председателство на Съвета на ЕС и актуални политически теми, съобщава българската правителствена пресслужба.

Последната среща между Меркел и Борисов бе в края на ноември 2017 по време на Срещата на високо равнище по Източното партньорство на ЕС. Тогава Борисов сподели:

„С Ангела Меркел се прегърнахме да й дам кураж. Изключително важно е Германия да има правителство, защото докато тя е блокирана, нищо не върви.“

Ден преди посещението в България канцлерът Меркел ще бъде в Париж за среща с президента Еманюел Макрон, съобщава Франс прес.

В сряда (17 януари) Ангела Меркел посрещна с пълни военни почести австрийския си колега Себастиан Курц.

Да припомним, че 31 годишният политик спечели изборите миналата година, а в Австрия сега управлява правителство на консерватори и крайнодесни.

Двамата политици са обсъдили освен бъдещето на ЕС и бежанската вълна, и председателството на ЕС, което Австрия ще поеме от България от юли нататък.

Информационните агенции коментират, че срещата между Меркел и Курц се случва в момент, в който германският канцлер промени политиката си по отношение на бежанците. Миналата седмица Меркел се съгласи на предложението Германия да има лимит за приемането на нови мигранти между 180 000 и 220 000. (През 2015 г. подадените молби бяха 890 000). Самият Курц бе един от критиците на Меркел по тази тема в качеството си на външен министър в предишното австрийско правителство.

През 2016 г. Австрия наложи ограничение от 37 500 кандидати за убежище. Още в началото когато стана премиер Себастиан Курц обяви, че новото правителство ще намали помощите, които се отпускат на мигрантите, за да направи страната по-малко привлекателна за тях.

фото: Federal Government

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here