Home Консулт Ако искате „Зелена карта“ сега е моментът

Ако искате „Зелена карта“ сега е моментът

1407
1
SHARE

Програмата на САЩ за разнообразяване на имигрантския поток (DV), известна повече просто като „зелена карта“ започва от 12 ч. на 3 октомври и ще продължи по-малко от месец – до 7 ноември 2017 г., съобщават от посолството на САЩ в София. През този период документи могат да подават всички българи като кандидатстването е единствено по електронен път – заявки, изпратени по пощата, не се приемат.

В сайта на посолството bg.usembassy.gov на български и английски език има публикувани пълните инструкции.

Няма такса за попълване на електронния регистрационен формуляр. Той може да се намери на този адрес dvlottery.state.gov. След успешна регистрация лицата ще получат и официален номер с потвърждение. Този номер трябва да се пази до 20 септември 2019 г., когато чрез него кандидатите ще могат да проверят дали са сред късметлиите, изтеглени в лотарията. Изтеглените участници ще получат след това информация за интервю за имигрантска виза чрез функцията Entrant Status Check.

Много важно е да се знае, че всеки има право само на един формуляр и ще бъдат дисквалифицирани кандидатите, попълнили повече.

От посолството на САЩ предупреждават, че никой от спечелилите „зелена карта“ няма да бъде уведомяван за това чрез имейл или писмо по пощата и в случай, че получат такова, то със сигурност се касае за измама.

Наред с това е важно да се знае, че след получено одобрение има едно-единствено плащане и то е таксата за виза. Това става в посолството на САЩ.

Допълнителна информация както и въпроси могат да се задават в имейл на адрес:

 iv_sofia@state.gov.

Успоредно с това стана ясно, че САЩ ще приемат за 2018 г. максимум 45 хиляди бежанци. 110 хиляди бе техният брой, планиран от старата администрация за тази година.

За последните 27 години това е най-ниският прием, съобщава Ройтерс, като намалението е с повече от 50 % спрямо тавана, който определи предишният американски президент Барак Обама.

Разпределението изглежда така:

19 000 – Африка

5000 – Източна Азия

2000 – Европа и Централна Азия

1500 – Латинска Америка и Карибите

17 500 – Южна Азия и Близкия изто.

Според адвокати на бежанци този лимит е изключително занижен, предвид хуманитарните кризи в момента по света. От администрацията изтъкват като причините за ограничението бежанците, които вече се намират в САЩ и са потърсили убежище.

Според данните на Държавния департамент 72 % от приетите бежанци през изминалата година в Америка са жени и деца. Почти всички те са от Конго, Сирия, Мианмар, Ирак и Сомалия.

фото: US Immigration Services – Green Card, Fiancé(e) Visa …

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here