SHARE

Един приказен приключенски парк

Ще започна с една по-далечно предложение, но струва ми се не толкова известно, макар да е повече от вълнуващо. Отправна точка за тази рубрика ще ми бъде Мюнхен, като столица на Бавария. Паркът се намира на около 100 км. в посока австрийската граница.

Сгушено в планинския масив на Chimgauer, е разположен сам по себе си един неповторим детски парк. Люлки, колички, спускане с шейни – среща с елени, кошути, специална порода овце… влакчета… множество забавления, които няма да омръзнат на малките, дори да останете цял ден.

Приказният парк Marquarstein съществува цели 45 години. Той е разположен в близост до езерото Chiemsee и курорта Руполдинг. На входа всеки посетител получава и специална карта, а така може да се включи в играта „Открий 10-те атракции“. Целта е да се обиколят всички места, посочени в листовката и да се вземат печати. На излизане тези, които са изпълнили задачата, получават подарък-изненада.

в жълтите квадрати вдясно се поставят печати – всяко квадратче отговаря на конкретно място от парка

Още с влизането не само децата, но и родителите се потапят в света на приказните герои с възстановките на различни приказки – „Жабокът принц“, „Хензел и Гретел“, „Макс и Мориц“… и още…

Една от началните атракции привлича не само малчуганите, а и родителите. Задачата изглежда лесна, но всъщност трябва да се впрегнат всички сили и концентрация. Целта е с помощта на водна струя да се движи балон, който освен, че трябва да се изтласква с помощта на водата, трябва и да се  избута в един от двата отвора. Това означава, че състезателят е успял да се справи със задачата. Родители и деца могат да се надпреварват заедно и който пръв успее да „прати“ балона в отвора, е победител.

След като си припомните някои от най-интересните приказки за деца, ще достигнете до малките козлета и овце, които са специална и рядка порода. Те са толкова дружелюбни, че веднага ще се насочат към вас, очаквайки нещо за ядене.

Над животните се намира и влакът-охлюв. Той обаче е от типа „Фред Флинстоун“ – ако искаш да се движи трябва да положиш усилия и да въртиш педалите. След няколко обиколки вече имаш и мускулна треска, но пък усилието си струва повече от всичко, защото виждаш целия парк от високо.

Оттам състезанието продължава – кой ще напълни по-бързо кофите на джуджето. Тази игра е изключително подходяща за по-големи деца или направо за родители, тъй като кофите се пълнят като се въртят педалите, а до тях не всеки може да стигне. На всичкото отгоре задачата се оказва отново трудна.

В тази, долна зона на парка, се намира още един от най-скачащите трамплини, както и строителната площадка, на която всеки може да прояви своята фантазия, изграждайки някой парк или пък голяма кула. Тук е и въртележката, която обаче се задвижва само ако се въртят педалите.

И още въртележки, като в лунапарк.

А нагоре по алеята изненадите продължават в търсене на училището за вещици.

Преди това обаче се минава през водното съоръжение, където децата могат да опитат как се добива вода, с която да напоят животните. Внимавайте, кравата може да ви изненада.

Нагоре по стръмната алея интересните срещи продължават. Ако се уморите кратка пауза можете да направите при сърните – да ги нахраните или просто да поседнете в наблюдателната кула, от която да съзерцавате тяхната грациозност.

След тях следва задължителната снимка с първата спирка от пътя към вещиците.

На разстояние от един завой преди училището за вещици по-смелите могат да изпробват своите умения по катерене.

А ето го и заветното училище. Вътре всичко ври и кипи – от опитите на злата вещица.

След къщата на вещиците е и стената с важни дати и открития. Можете да проверите своите знания, като се опитате да отгатнете какво се е случило в някоя от посочените табла с различни години.  

И вече сте почти на върха на парка – от него се открива невероятна гледка към околните склонове.

И още едно предизвикателство, приготвено от домакините на Märchen Erlebnis – можете да сложите рога на половинката си, казано на жаргон.

Всъщност дотогава не се бях замислила колко са остри рогата на елена (опитах без да искам – истинско шило) или пък колко тежат? Можете да опитате да ги задържите – товарът със сигурност ще ви изненада.

Слизането е лесно. Особено когато децата знаят, че ги очаква още едно интересно преживяване – спускане с шейна. Да се носиш по пистата е повече от удоволствие, трудната част е обаче да издърпаш шейната до върха.

 

Ако мястото ви е харесало много, то можете да организирате рожден ден тук. За детски тържества и празници входът е свободен.

И преди да си тръгнете можете да се спретнете още едно състезание с децата. Кой фермер ще избута количката си най-бързо.

Ако след този изпълен не само с емоции, но и със спорт ден имате още сили, можете да се разходите до Химзее. Не пропускайте преди това обаче да разгледате и селцето преди парка. То е с неповторима атмосфера, а от някои дворове надничат крави и понита.

Очаквайте още:

Динозавърските паркове в Бавария

Най-големият парк за животни и птици

В рубриката:

Бавария и малко познатите й места – поредица

Бавария и малко познатите й места – поредица – втора част

Най-дългият замък в света – запознайте се!

Време е за скиполети – Оберстдорф

Най-дългият пешеходен мост в света e в Европа

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Добре дошли в страната на рисуваните къщи

Да ви представим – Линдау – един от най-красивите пристанищни градове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here