Home На световната сцена „Странджански манов мед“ – защитено БГ наименование

„Странджански манов мед“ – защитено БГ наименование

158
1
SHARE

ЕК е дала одобрение за регистрация на мановия мед от Странджа като защитено наименование за произход. Следва публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС тази есен.

Ако няма възражения през 2019 медът ще бъде вписан и в регистъра.

Новината бе съобщена от еврокомисар Мария Габриел в Царево по време на „Световен симпозиум по мановия мед – 10 години пъ-късно“, съпроводен от Фестивал на странджанския мед.

Наред с това производителите от района изтъкват, че странджанският прашец е от най-качествения такъв в света изобщо, тъй като характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Същото може да се каже и за меда, който се получава от широколистни дъбови гори в района на Странджа. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат. Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор.

Цялата медено-манова реколта от 2017 година е изчерпана, но вече е налична новата.

фото: fermamag.com / Жива храна от Балкана

1 COMMENT

  1. […] „Странджански манов мед“ – защитено БГ наименование Природна аптека в бурканче – мед, сусамов тахан, пчелно млечице и ленено семе По-добра защита на онлайн-потребителите SHARE Facebook Twitter […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here